BE reagon pas ekzekutimit me azot në Alabama

BE reagon pas ekzekutimit me azot në Alabama

Bashkimi Evropian shpreh keqardhje të thellë për ekzekutimin e të dënuarit për vrasjen e Kenneth Eugene Smith në shtetin amerikan të Alabamës dhe kundërshton fuqishëm dënimin me vdekje në çdo kohë dhe në çdo rrethanë.

“Është shkelje e të drejtës për jetë dhe mohim përfundimtar i dinjitetit njerëzor”, tha në një deklaratë zëdhënësi i Shërbimit Evropian për Punë të Jashtme.

Siç u theksua, dënimi me vdekje nuk vepron si frenues ndaj krimit, por përfaqëson një dënim përfundimtar që e bën dhënien e drejtësisë të pakthyeshme.

“BE vazhdon të kërkojë heqjen universale të dënimit me vdekje”, thuhet në deklaratë.

Ndërsa përshëndetet fakti që 29 shtete amerikane ose kanë hequr dënimin me vdekje ose kanë vendosur një moratorium për ekzekutimet, ekziston shqetësimi se numri i ekzekutimeve në SHBA është rritur vitin e kaluar, me 24 persona të ekzekutuar në pesë shtete, pavarësisht një rënie të përgjithshme të përdorimit të dënimit me vdekje nga viti 2020.

“U bëjmë thirrje vendeve që ruajnë dënimin me vdekje të zbatojnë një moratorium dhe të ecin drejt heqjes së tij, në përputhje me trendin botëror”, thuhet në deklaratë.

BE-ja theksoi se kjo është hera e parë në SHBA që është përdorur një metodë për të detyruar një të burgosur të marrë frymë me azot të pastër, duke e privuar atë nga oksigjeni që i nevojitet për të ruajtur funksionet trupore, duke çuar në hipoksi të azotit dhe tregon se ekspertët kryesorë besojnë se për një formë dënimi veçanërisht mizore dhe të pazakontë, përveç faktit se ekzekutimi i të burgosurit ishte tentuar tashmë pa sukses në nëntor 2022.

LEXO EDHE:

Back to top button