BE sanksionon prodhuesin më të madh të diamanteve në Rusi

BE sanksionon prodhuesin më të madh të diamanteve në Rusi

Bashkimi Evropian ka vendosur sanksione ndaj gjigantit shtetëror rus të diamanteve, Alrosa, dhe ndaj shefit ekzekutiv të kësaj kompanie.

Sanksionet e 3 janarit të bllokut evropian janë pjesë e ndalesës së importeve të gurëve të çmuar të Rusisë lidhur me luftën në Ukrainë.

Në dhjetor të vitit 2023, BE-ja u pajtua që të ndalonte eksportet e diamanteve nga Rusia, përderisa ka ashpërsuar sanksionet me qëllim që të ulë edhe më tej të ardhurat e Kremlinit.

Blloku evropian shtoi Alrosan, kompaninë më të madhe në botë të diamanteve dhe të minerave, dhe shefin e saj ekzekutiv, Pavel Marinychev, e futi në listë të zezë duke i ndaluar lëvizjen në BE. Marinychevit po ashtu do t’i ngrihen asetet që ka në bllok.

BE-ja tha se kompania – e cila vlerësohet se prodhon 90 për qind të diamanteve në Rusi – “është një pjesë e rëndësishme e sektorit ekonomik që i ofron të ardhura substanciale Qeverisë” ruse.

Totali i eksporteve të diamanteve nga Rusia më 2022 arriti në 4 miliardë dollarë.

Ndalimi i procedimit të diamanteve në shtetet e treta do të hyjë në fuqi në shtator, ka thënë blloku.

Deri më tani, BE-ja ka vendosur 12 runde sanksionesh ndaj Moskës që kur Rusia nisi pushtimin e paprovokuar të Ukrainës në shkurt të vitit 2022.

LEXO EDHE:

Back to top button