Birra do të bëhet më e shtrenjtë dhe më e keqe për shkak të ndryshimeve klimatike

Birra do të bëhet më e shtrenjtë dhe më e keqe për shkak të ndryshimeve klimatike

Hulumtimet e reja kanë zbuluar se cilësia e birrës po përkeqësohet dhe se birra në bare do të bëhet më e shtrenjtë për shkak të ndryshimeve klimatike.

Ekspertët besojnë se çmimet e birrës mund të pritet të rriten në kontinentin evropian në vitet e ardhshme për shkak të rënies së rendimentit të hopit. Ata vunë në dukje se thatësirat do të ndikojnë drejtpërdrejt në sasinë dhe cilësinë e hopit. Është një përbërës që i jep birrës një shije dhe erë të veçantë.

Hulumtimi, i cili u botua në revistën shkencore Nature Communications, arriti në përfundimin se ka një rënie në cilësinë dhe sasinë e hopit tradicional aromatik në të gjithë Evropën. Rendimentet e hopit nga viti 2021 deri në vitin 2050 mund të jenë 12 deri në 35 për qind më të ulëta në të gjitha zonat kryesore të rritjes së hopit të Evropës.

Rënia e prodhimit të hopit do të ndihet më shumë në Slloveni, Portugali dhe Spanjë. Disa pjesë të Evropës prodhojnë shije agrumesh, lulesh dhe frutash që janë të njohura në shumë birra në Mbretërinë e Bashkuar.

Autorët e hulumtimit arritën në përfundimin se fermerët do të duhet të gjejnë një mënyrë për të përshtatur dhe kufizuar ndikimin e nxehtësisë në të korrat.

“Me thatësirat në Evropën Jugore dhe Qendrore që ka shumë të ngjarë të përkeqësohen, zona ku rritet HOPS do të duhet të zgjerohet me 20 për qind në krahasim me zonën aktuale për të kompensuar humbjet”, thuhet në raport.

Është vërejtur se gjysma e tokës në Bashkimin Evropian është prekur nga thatësira këtë verë dhe se kjo ka rritur seriozisht presionin në prodhimin e ushqimit, raporton Sky News.

LEXO EDHE:

Back to top button