Borrell: Këshilli i ministrave ka rekomanduar statusin e kandidatit për Bosnje dhe Hercegovinën

Borrell: Këshilli i ministrave ka rekomanduar statusin e kandidatit për Bosnje dhe Hercegovinën

Ministrat e Bashkimit Evropian miratuan të martën dhënien e statusit të Bosnjës dhe Hercegovinës si kandidate për t’u bashkuar me bllokun.

Vendimi duhet të miratohet nga krerët e 27 anëtarëve të BE-së, të cilët do të mblidhen në Bruksel për një samit të enjten.

Kështu ka konfirmuar Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Joseph Borrell.

“Këshilli ka rekomanduar statusin e kandidatit për Bosnje dhe Hercegovinën është një mesazh për të gjithë qytetarët e Bosnje-Hercegovinë se e ardhmja e tyre është në BE. Duke pritur me padurim miratimin e Këshillit Evropian. Përparimi i qëndrueshëm në reforma është çelësi për të dërguar përpara këtë perspektivë”, shkroi ai në Twitter.

Statusi i kandidatit është një emërtim kryesisht simbolik që pranon se Bosnja dhe Hercegovina është në rrugën e duhur për të filluar procesin e gjatë dhe kompleks të anëtarësimit. Për shembull, kjo nuk shkakton automatikisht fillimin e negociatave.

Por megjithatë përfaqëson një nxitje për vendin e vogël me 3.5 milionë banorë, i cili aplikoi për t’u anëtarësuar në vitin 2016 dhe që oferta u miratua nga Komisioni Evropian në vitin 2019.

Komisioni megjithatë theksoi në atë kohë se vendi duhej të bënte përparim në 14 fushat kryesore prioritare përpara se të përparonte më tej në procesin e anëtarësimit në BE.

Udhëheqësit e BE-së thanë pas një samiti me vendet e Ballkanit Perëndimor në qershor se ata ishin të gatshëm të miratonin statusin e kandidatit, por i kërkuan Komisionit të nxjerrë një vlerësim mbi zbatimin e 14 prioriteteve.

Raporti i Komisionit, i lëshuar në tetor, detajonte “përparim të kufizuar” në reformat që kanë të bëjnë me administratën publike dhe “asnjë përparim” për forcimin e gjyqësorit dhe luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Ai vuri në dukje gjithashtu se Bosnja “duhet të përshpejtojë ndjeshëm përafrimin me acquis të BE-së [mbledhja e të drejtave dhe detyrimeve të përbashkëta që përbëjnë trupin e ligjit dhe zbatimin e BE-së]”.

LEXO EDHE:

Back to top button