Bytyqi: Është përmirësuar standardi i jetesës në Maqedoni.

Standardi i jetesës është dyfishuar në vitet e fundit, tha zv. kryeministri i ngarkuar për Çështje Ekonomike, koordinimin me departamentet ekonomike dhe investimet Fatmir Bytyqi. Ai përmendi rritjen e pagës minimale në raport me shportën e konsumatorit.“Në vitin 2013, ishte e nevojshme 3.2 paga minimale për të mbuluar shportën e konsumatorit, për të cilën po flasin sindikatat. Në vitin 2017, me rritjen e pagës minimale, gati një pagë minimale ishte e nevojshme më pak, ndërsa në vitin 2021, pavarësisht nga fakti që paga minimale u rrit me vetëm rreth 200 denarë, në këtë moment nevojiten 2.2 paga minimale për të mbuluar shpenzimet e një shporte për një familje prej katër vetash”, tha Bytyqi për “Sitel”.

Shporta sindikale për gushtin e këtij viti arrin në 34.342 denarë, dhe është rritur me 214 denarë krahasuar me atë të mëparshëm për korrikun. Por, nëse ka një student në familje, shporta e sindikatës për muajin gusht 2021 është së paku 42.342 denarë, e llogaritur nga Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë Shumica e parave duhet të ndahen për ushqim dhe pije, 14.633 denarë, për strehim 10.818 denarë. 2.382 denarë për higjienë personale, dhe një minimum prej 2.529 denarë për transport. Për kulturë 1.068 denarë dhe 736 denarë për shëndetin.

LEXO EDHE:

Back to top button