Çelësi për të reduktuar rrezikun e kancerit të zorrës së trashë është në frigorifer!?
Nëse jeni rritur me litra qumësht në frigorifer dhe një gotë në tavolinë çdo mëngjes, ndoshta e dini tashmë se qumështi ka shumë lëndë ushqyese që mund të mbështesin shëndetin e kockave tuaja.

Çdo gotë qumësht përmban një sasi të madhe proteinash, kalcium, fosfor, kalium dhe vitaminë B12, të cilat të gjitha mund të ndihmojnë në ruajtjen e kockave të forta dhe të shëndetshme. Përveç kësaj, nëse konsumoni shpesh qumësht, patjetër që do të merrni pak vitaminë D në çdo gllënjkë, raporton EatingWell.
Megjithatë, kockat e shëndetshme nuk janë përfitimi i vetëm i konsumimit të qumështit. Ekzistojnë gjithashtu dëshmi se pirja e një gote qumësht në ditë lidhet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, hipertensionit, sindromës metabolike, obezitetit, diabetit të tipit 2 dhe kancerit kolorektal.
Kjo mund të jetë një surprizë për disa, pasi shpesh kemi dëgjuar se qumështi është i rëndë – pjesërisht për shkak të përmbajtjes së yndyrës së ngopur, pasi e dimë se shumë yndyra të ngopura mund të jenë të rënda. Dhe ndërsa hulumtimi është i përzier, ka shumë prova që anojnë në anën tjetër, duke sugjeruar se lloji i yndyrës së ngopur në produktet e qumështit nuk është aq i dëmshëm sa llojet e tjera të yndyrave të ngopura.
Sigurisht, nëse jeni alergjik ndaj qumështit, atëherë është e vështirë për ju. Megjithatë, kjo alergji ka të bëjë më shumë me proteinat në qumësht sesa me llojin e yndyrës. Situata është e ngjashme me ndjeshmërinë ndaj qumështit, megjithëse qumështi nuk shkakton domosdoshmërisht inflamacion. Disa ekspertë besojnë se disa njerëz bëhen të ndjeshëm ndaj qumështit dhe produkteve të tjera të qumështit kur ka inflamacion të shkallës së ulët në trup. Dhe është pikërisht ky inflamacion që i bën njerëzit më të ndjeshëm ndaj disa ushqimeve, përfshirë produktet e qumështit.
Inflamacioni kronik është fajtori i shumicës së sëmundjeve kronike, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin, artritin dhe kancerin. Kjo lidhje ishte veçanërisht e dukshme në një studim të mëparshëm, në të cilin shkencëtarët shikuan drejtpërdrejt tumoret e kancerit kolorektal dhe zbuluan se tumoret ishin në një gjendje të përflakur kronike.
Duke përjashtuar kancerin e lëkurës, kanceri kolorektal është lloji i tretë më i zakonshëm i kancerit i diagnostikuar tek burrat dhe gratë në Shtetet e Bashkuara. Prandaj, është e rëndësishme të gjejmë trajtime efektive për të, si dhe mënyra për ta parandaluar atë – gjë që na kthen te qumështi. Nëse qumështi është potencialisht anti-inflamator, a mund të ulin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë njerëzit që pinë rregullisht qumësht?
Tashmë ka disa prova që lidhin marrjen e qumështit me një rrezik të reduktuar të kancerit të zorrës së trashë, kështu që studiuesit nga SHBA, Britania e Madhe dhe Australia u bashkuan për të parë më nga afër nëse ata mund të përsërisin atë që është sugjeruar tashmë. Ata publikuan gjetjet e tyre në numrin e janarit të Nature Communications.
Studiuesit morën të dhëna nga një studim i madh prospektiv në Mbretërinë e Bashkuar të quajtur Studimi i miliona grave. Mbi 1.3 milion gra në MB me një moshë mesatare 56 vjeç u rekrutuan në studim midis 1996 dhe 2001 dhe janë ndjekur që atëherë, duke përfshirë plotësimin e pyetësorëve të përditësuar çdo tre deri në pesë vjet.
Megjithëse më shumë se një milion gra morën pjesë në një studim me miliona gra, këta studiues zgjodhën vetëm 542,778 pjesëmarrëse për të parë nëse kishte ndonjë lidhje midis zakoneve të tyre të të ngrënit dhe rrezikut të kancerit të zorrës së trashë. Gratë plotësuan pyetësorët e frekuencës së ushqimit rreth tre vjet pas studimit dhe plotësuan një pyetësor dietik 24-orësh rreth 10 vjet më vonë. Ata u gjurmuan gjithashtu me të dhëna elektronike mjekësore që përfshinin informacione të mbledhura në mënyrë rutinore nga Shërbimi Shëndetësor Kombëtar për Kancerin dhe Vdekjen. Në mënyrë të veçantë, studiuesit kërkuan klasifikime të koduara mjekësore të diagnozave të kancerit kolorektal, si dhe vdekjet nga këto diagnoza.
Bazuar në pyetësorët e ushqimit dhe diagnozat mjekësore, ata hetuan rreth 100 faktorë dietik për të parë nëse kishte ndonjë lidhje midis secilit ushqim dhe kancerit kolorektal.
Studiuesit kryen disa analiza statistikore, duke përfshirë randomizimin Mendelian, i cili merr parasysh dallimet gjenetike. Këtu janë disa nga gjetjet e tyre.
Së pari, si studimet e mëparshme, ata zbuluan se alkooli dhe mishi i kuq dhe i përpunuar kishin lidhjen më të fortë me kancerin kolorektal. Në mënyrë të veçantë, për çdo 30 gram (rreth 1 ons) mish të kuq dhe të përpunuar të ngrënë në ditë, kishte një rritje prej 8% të rrezikut të kancerit të zorrës së trashë. Duke pasur parasysh se një sasi tipike e porcionit është rreth 100 gram, ky është një rrezik rreth 29% i rritur nëse hani mish të kuq ose të përpunuar çdo ditë. Është e rëndësishme të theksohet se ata gjetën një lidhje më të fortë për mishin e përpunuar sesa për mishin e kuq.
Ata gjetën gjithashtu një lidhje të kundërt me ushqimet e tjera dhe kancerin e zorrës së trashë, duke përfshirë ushqimet e pasura me fibra, si frutat dhe drithërat, dhe ushqimet e pasura me vitaminë C dhe acid folik. Duke përfshirë këtë lloj ushqimi në dietën tuaj, rreziku i kancerit të zorrës së trashë mund të reduktohet.
Veçanërisht, studiuesit zbuluan gjithashtu se të gjitha produktet e qumështit – përveç djathit dhe akullores – ishin të lidhura në mënyrë të kundërt me kancerin kolorektal. Në mënyrë të veçantë, ata gjetën një rrezik 17% më të ulët të kancerit të zorrës së trashë për çdo 300 mg kalcium të konsumuar në ditë. Kjo do të thotë se nëse pini rreth një filxhan qumësht në ditë – që përmban rreth 300 mg kalcium – mund të ulni rrezikun e kancerit të zorrës së trashë me rreth 17%.
Studiuesit supozojnë se roli mbrojtës i qumështit dhe produkteve të qumështit mund të jetë për shkak të përmbajtjes së tij të kalciumit – dhe se kalciumi mund të mbrojë kundër kancerit kolorektal për shkak të aftësisë së tij për t’u lidhur me acidet biliare dhe acidet yndyrore të lira në zorrën e trashë, duke reduktuar efektet e tyre të mundshme kancerogjene.
Ata gjithashtu deklarojnë se nëse kalciumi nuk është shkaku i reduktimit, mund të jetë për shkak të përbërësve të tjerë në produktet e qumështit, duke përfshirë acidin linoleik të konjuguar (CLA), acidin butirik dhe sfingomielin, të cilët janë treguar se pengojnë rritjen e zorrës së trashë të shkaktuar nga kimikatet. qelizat e kancerit në studimet e kafshëve.