Çfarë do të ndodhë me trupin tuaj nëse hani çdo ditë arra?

Të vogla por të fuqishme, ato janë plot me yndyrna të shëndetshme, proteina dhe fibra. Ato janë një shtesë e shkëlqyeshme për sallatat, supat, kosin dhe mund të hahen vetë si meze të lehtë. Ka shumë arsye për t’u kënaqur me arrat, dhe këto janë vetëm disa.

Humor më të mirë

Vitet e fundit, studiuesit kanë qenë në gjendje të lidhin dietën dhe disponimin. Një dietë e modifikuar mesdhetare është treguar se lehtëson simptomat e depresionit. Një porcion me arra në ditë u përfshi në grupin e ndërhyrjes, i cili përfundimisht tregoi simptoma dukshëm më të buta të depresionit.

Një studim tjetër ekzaminoi rolin e dietës në depresion tek të rinjtë. Për këtë studim, pjesëmarrësve iu tha të konsumonin dy deri në tre lugë gjelle arra dhe fara çdo ditë. Ngjashëm me studimin e mëparshëm, ky tregoi përmirësim.

Ka shumë arsye pse arrat mund të përmirësojnë disponimin tuaj. Dy prej tyre përfshijnë profilin e aminoacideve të arrave që janë të dobishme për trurin, si dhe acidet yndyrore omega-3 që janë neuroprotektive.

Ushqimet që ngopin

Nëse planifikoni të hani kos ose supë me perime, tashmë e dini se shpejt do të ndiheni të uritur. Shtoni një grusht arra në pjata të tilla dhe ato jo vetëm që do të përmirësojnë shijen, por edhe do t’ju ngopin më shumë.

Inflamacion i reduktuar

Konsumimi i arrave shoqërohet me shënues më të ulët të inflamacionit. Arrat, veçanërisht bajamet, janë të pasura me vitaminë E. Një porcion me bajame siguron rreth 47 për qind të dozës së rekomanduar ditore. Vitamina E vepron si një antioksidant dhe mbron qelizat nga stresi oksidativ i cili nga ana tjetër ndihmon në reduktimin e inflamacionit.

Ato funksionojnë mirë në zemër

Një dietë e shëndetshme e zemrës përfshin më shumë ushqime të pasura me yndyrna të pangopura dhe të pangopura. Arrat janë të pasura me të dyja dhe janë një burim veçanërisht i mirë i yndyrave të pangopura të njohura si acide yndyrore omega-3.

Një mënyrë për të reduktuar nivelet e larta të triglicerideve që janë një faktor rreziku për sulmet në zemër është rritja e marrjes së yndyrës omega-3. Përveç kësaj, konsumimi i këtyre llojeve të yndyrave më të shëndetshme shoqërohet me nivele më të larta të kolesterolit HDL dhe nivele më të ulëta të kolesterolit LDL.

Rregullimi i niveleve të sheqerit në gjak

Sheqeri në gjak ndikohet nga sasia e proteinave, yndyrave, fibrave dhe karbohidrateve të pranishme në ushqim. Hani vetëm një mollë të lëngshme për një meze të lehtë dhe ndoshta do të jeni sërish të uritur pas 30 minutash, madje mund të ndjeni një mall për sheqer ose një rënie të energjisë.

Vetë molla është kryesisht një karbohidrate që do të rrisë dhe më pas do të ulë shpejt sheqerin në gjak. Por nëse e kombinoni me një grusht arra ose gjalpë arra, do të keni një kërcim më të ulët të sheqerit në gjak si dhe një rënie.

LEXO EDHE:

Back to top button