Çfarë është një dietë peskatariane? Mbron zemrën dhe trurin, ul rrezikun e diabetit, por ka edhe të metat e veta

Termi "pescatarian" është një kombinim i fjalëve "pesce" (që do të thotë peshk në italisht) dhe "vegjetarian".

Sipas një sondazhi të vitit 2020, rreth tre përqind e të rriturve amerikanë identifikohen si peskatarianë.

Nëse po përpiqeni të hani një dietë me bazë bimore, por nuk mund ta eliminoni plotësisht mishin, një dietë peskatariane mund të jetë një opsion i mirë për ju. Nga një këndvështrim praktik, thotë Dr. Frank Hu, profesor i të ushqyerit dhe epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvardit, kjo dietë është më e lehtë për t’u mbajtur afatgjatë sesa një dietë e rreptë vegjetariane.

Një dietë peskatariane është në fakt një dietë vegjetariane që përfshin ushqim deti. Personat që i përmbahen kësaj diete konsumojnë peshk dhe ushqim deti, por shmangin mishin e kuq dhe pulën. Arsyet për këtë zgjedhje mund të jenë shëndetësore, mjedisore, fetare ose personale.

Një dietë peskatariane përfshin kryesisht:

• Perimet, frutat, drithërat, bishtajoret, arrat, farat, vezët dhe produktet e qumështit.

• Peshku dhe frutat e detit si burim bazë proteinash.

Çfarë shmanget?

• Mishi i kuq.

• Mishi i pulës.

Përfitimet shëndetësore

1. Reduktimi i rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe diabetit:

Duke shmangur mishin e kuq dhe të përpunuar, zvogëlohet rreziku i sëmundjeve të zemrës, diabetit dhe madje edhe disa llojeve të kancerit.

2. Mbulimi i mangësive të dietës vegjetariane:

Peshku është një burim i shkëlqyer i vitaminës B12, hekurit, selenit dhe zinkut – lëndë ushqyese që janë të vështira për t’u marrë në një dietë të rreptë vegjetariane.

3. Përfitimet për zemrën dhe trurin:

Peshqit e yndyrshëm (salmoni, sardelet, skumbri) përmbajnë acide yndyrore omega-3, të cilat përmirësojnë shëndetin e zemrës dhe trurit. Hulumtimet tregojnë se njerëzit që hanë peshk dy herë në javë kanë një rrezik më të ulët të goditjes në tru dhe sëmundjeve cerebrovaskulare.

4. Jetëgjatësi më e gjatë:

Njerëzit që ndjekin një dietë peskatariane jetojnë më gjatë dhe kanë një rrezik më të ulët të sëmundjeve të tilla si demenca ose sëmundja e Parkinsonit në krahasim me ata që hanë mish ose janë vegjetarianë të rreptë.

Disavantazhet e mundshme

1. Mërkuri në peshq:

Shumica e llojeve të peshqve përmbajnë gjurmë të merkurit, i cili mund të dëmtojë sistemin nervor. Përqendrimet më të mëdha gjenden në peshqit më të mëdhenj si peshkaqeni dhe peshku shpatë.

2. Sfidat mjedisore:

Prodhimi i peshkut prodhon emetime më të ulëta të gazeve serrë në krahasim me mishin. Megjithatë, mbipeshkimi dhe menaxhimi joetik i industrisë mund të ketë një ndikim negativ në mjedis.

Si të zgjidhni një peshk?

• Përqendrohuni te peshqit më të vegjël: Sardelet, karkalecat dhe butakët kanë një ndikim më të ulët mjedisor dhe më pak ndotës.

• Kërkoni transparencë: Blini peshk që prodhohet në mënyrë të qëndrueshme dhe nga dyqane që shfaqin detaje të origjinës.

Një dietë peskatariane është një mënyrë praktike për të përmirësuar shëndetin tuaj, për të mbrojtur zemrën dhe trurin tuaj duke reduktuar ndikimin tuaj në mjedis. Megjithatë, zgjedhja e burimeve cilësore të peshkut dhe balancimi i dietës suaj me ushqime të mjaftueshme me bazë bimore është thelbësore.

LEXO EDHE:

Back to top button