Çfarë kuptimi kanë ngjyrat e ndryshme të pasaportave?

Çdo ngjyrë e pasaportave ka një konotacion të caktuar historik.

Duhet ta keni vënë re se ka pasaporta me ngjyra të ndryshme dhe ka një arsye për këtë: çdo ngjyrë ka kuptimin e vet.

Pasaporta të kuqe

Kjo është ngjyra më e zakonshme e pasaportës dhe të gjitha vendet e BE-së, me përjashtim të Kroacisë, kanë pasaporta të kuqe. Ka pasaporta me ngjyrë burgundy në Kroaci.

Gazeta Economist thotë se është një “stërvitje e markës”, edhe pse Kroacia nuk është i vetmi vend me pasaportë ngjyrë burgundy: Bolivia, Kolumbia, Ekuadori, Peruja dhe Serbia gjithashtu i kanë ato.

Zvicra, për shembull, ka një pasaportë të kuqe që të përputhet me flamurin e saj të kuq.

Pasaporta blu

Ngjyra blu e pasaportave simbolizon “botën e re”, dhe 15 vende të Karaibeve kanë vetëm një pasaportë të tillë. Gjithashtu, Brazili, Argjentina dhe Paraguai kanë dokumente udhëtimi blu, si simbol i “bllokut rajonal” të cilit i përkasin edhe Uruguai dhe Venezuela.

Megjithatë, Venezuela ende përdor një pasaportë të kuqe, si kujtim i kohës kur ishte pjesë e “komunitetit të Andeve”.

Pasaporta blu më e famshme në botë u përket qytetarëve të Shteteve të Bashkuara.

Pasaporta jeshile

Meqenëse ngjyra e gjelbër është shumë e rëndësishme në Islam, shumica e vendeve islame kanë pasaporta jeshile, si Maroku, Arabia Saudite dhe Pakistani.

Anëtarët e Komunitetit Ekonomik të Shteteve të Afrikës Perëndimore, duke përfshirë Nigerin dhe Senegalin, kanë gjithashtu nuanca të ndryshme të pasaportave jeshile.

Pasaporta të zeza

Arsyeja pse ekzistojnë pasaportat e zeza është thjesht praktike. Ngjyrat e errëta janë më praktike sepse pasaporta do të bëhet më pak e ndotur dhe do të duket më e mirë vizualisht.

Botsvana, Zambia dhe Zelanda e Re kanë pasaporta të zeza dhe duhet theksuar se e zeza është ngjyra kombëtare e Zelandës së Re.

LEXO EDHE:

Back to top button