Çfarë na zbulon ngjyra e gjuhës – nuanca që paralajmërojnë infeksionin, diabetin, qarkullimin e dobët…

Çfarë na zbulon ngjyra e gjuhës – nuanca që paralajmërojnë infeksionin, diabetin, qarkullimin e dobët...

Ngjyra e ndryshme e gjuhës tregon shumë probleme shëndetësore. Një gjuhë normale ka ngjyrë rozë me një shtresë të hollë të bardhë, dhe nuanca rozë mund të jetë e lehtë ose e errët. Ndryshimet në ngjyrën e gjuhës zakonisht tregojnë një problem themelor shëndetësor siç është një infeksion. Për shembull, një gjuhë blu mund të tregojë mungesë oksigjeni në gjak ose ekzemë.

Çfarë na thotë ngjyra dhe struktura e gjuhës?

Një gjuhë e shëndetshme ka shumë papila në majë dhe në anët. Ato janë gunga të vogla, me mish që i japin majës së gjuhës një strukturë të ashpër. Problemet themelore shëndetësore mund ta “lyejnë” gjuhën me ngjyra të ndryshme. Disa nga këto probleme largohen vetvetiu, ndërsa të tjerat kërkojnë trajtim.

Gjuha e bardhë

Nëse gjuha është më e bardhë dhe shfaqen njolla të bardha, mund të jetë për shkak të një infeksioni mykotik, si p.sh. mëllenjë orale. Mëllenjë orale mund të jetë e dhimbshme dhe të shkaktojë formimin e njollave të trasha, të bardha ose të kuqe në gjuhë. Zakonisht kjo gjendje shoqërohet me një problem me gëlltitjen.

Një tjetër shkak i mundshëm i një gjuhe të bardhë është leukoplakia – një gjendje që shkakton njolla të bardha ose depozita të formohen në gjuhë shpesh si rezultat i pirjes së duhanit. Gjithashtu, gjuha bëhet e bardhë për shkak të likenit planus. Lichen planus është një lloj skuqjeje, një gjendje inflamatore beninje kronike që mund të prekë gjuhën ose pjesën e brendshme të gojës, ose ndonjëherë të dyja. Nuk shkaktohet nga infeksioni apo mënyra e jetesës.

Gjuha e zezë

Keratina e akumuluar mund të bëjë që gjuha të bëhet e zezë. Keratina është një proteinë që gjendet në lëkurë, flokë dhe thonj. Sipas Qendrës së Informacionit Gjenetik dhe të Sëmundjeve të Rralla, grumbullimi i keratinës mund të shkaktojë që gjuha të bëhet e zezë dhe me qime, dhe kjo mund të shkaktohet nga:

-higjiena e dobët e gojës
-medikamentet, si disa antibiotikë
-përdorimi i duhanit
-radioterapia
-pirja e lëngjeve të errëta, të tilla si kafeja ose çaji i zi, gjithashtu mund të shkaktojnë një gjuhë të zezë
– në raste të rralla, një gjuhë e zezë është rezultat i një gjendjeje më serioze mjekësore, si diabeti ose HIV.

Gjuha e purpurt

Gjuha mund të bëhet vjollcë për shkak të qarkullimit të dobët të gjakut ose sëmundjes së zemrës. Një gjuhë e purpurt mund të jetë gjithashtu një shenjë e sëmundjes Kawasaki. Është një gjendje e rrallë por serioze që shkakton inflamacion të enëve të gjakut.

Gjuha e kuqe

Gjuha mund të bëhet e kuqe dhe me gunga, gjë që mund të tregojë mungesë të vitaminës B ose ethe të kuqe të ndezur. Përndryshe, këto ndryshime mund të ndodhin si pjesë e një reaksioni alergjik ndaj një ilaçi ose ushqimi. Një gjuhë e kuqe, me gunga mund të tregojë gjithashtu glossitis – inflamacion të gjuhës. Në raste të rralla është një tjetër shenjë e sëmundjes Kawasaki. Këtë gjendje mjekët e quajnë edhe “gjuhë luleshtrydhe”.

Gjuha gri

Sipas Organizatës Kombëtare për Çrregullime të Rralla, një gjendje e quajtur “gjuhë gjeografike” mund të shkaktojë formimin e njollave gri-të bardha në gjuhë. Më pas zhvillohen vija të bardha midis këtyre pikave, në mënyrë që gjuha të duket si një hartë. Ky njollë mund të shkaktojë edhe ekzemë. Një studim i vitit 2017 me 200 njerëz me ekzemë zbuloi se 43.5 për qind e pjesëmarrësve kishin një gjuhë gri ose të zbehtë.

E verdha

Zverdhja e gjuhës zakonisht është rezultat i rritjes së një numri të madh bakteresh. Higjiena e dobët orale dhe goja e thatë mund të çojnë në një rritje të tepërt të baktereve në gjuhë. Gjithashtu, gjuha mund të zverdhet para se të bëhet e zezë dhe leshore. Kjo ndodh kur papilat rriten dhe bllokojnë bakteret në sipërfaqen e gjuhës. Në raste të rralla, sëmundjet më serioze shkaktojnë zverdhjen e gjuhës. Një studim i vitit 2019 tregon se një gjuhë e verdhë mund të jetë shenjë e diabetit. Një tjetër shkak i mundshëm është verdhëza.

Gjuha portokalli

Kur gjuha bëhet portokalli, të njëjtët faktorë që çojnë në ngjyrën e verdhë mund të jenë gjithashtu përgjegjës për ngjyrën portokalli, si higjiena e dobët orale ose goja e thatë. Disa antibiotikë dhe ushqime gjithashtu mund ta bëjnë gjuhën portokalli, të tilla si ato të pasura me beta-karoten.

Gjuha e gjelbër

Gjuha mund të bëhet e gjelbër për shkak të grumbullimit të baktereve dhe arsyet mund të jenë të njëjta si për një gjuhë të verdhë ose të bardhë. Në disa raste zhvillohet një mbulesë “me gëzof ose me qime”.

Gjuha blu

Ngjyrosja blu e gjuhës mund të tregojë mungesë oksigjeni në gjak dhe kjo mund të jetë rezultat i:

-mungesës së oksigjenit nga mushkëritë
-çrregullimeve të gjakut
-sëmundjeve të enëve të gjakut
-sëmundja e veshkave
-ekzema është një tjetër e mundshme shkaku i gjuhës blu.

Kur duhet të shkoni për një ekzaminim mjekësor?

 

Mjekët deklarojnë se disa ndryshime të vogla në ngjyrën e gjuhës janë të padëmshme. Për shembull, ngjyra e gjuhës mund të ndryshojë kur pimë një gotë verë të kuqe. Megjithatë, këshilla është të shkoni te mjeku kur ndryshimet në ngjyrën, formën ose madhësinë e gjuhës zgjasin më shumë se disa ditë. Gjithashtu, çdo ndryshim në shtresën e gjuhës mund të tregojë një infeksion dhe mund të kërkojë trajtim.

LEXO EDHE:

Back to top button