Çfarë ndodhi me 2.6 tonë bateri hapësinore të drejtuara për në Tokë këto ditë?

Një grup i madh baterish të nxjerra nga Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës po fluturonin në mënyrë të pakontrolluar drejt Tokës dhe meqenëse askush nuk e kontrollonte në asnjë mënyrë, ishte shumë e vështirë të parashikohej se ku mund të përfundonin pjesët e baterisë

Bateritë e harxhuara me peshë 2.6 ton, të nisura nga Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës më 11 janar 2021, u drejtuan për në Tokë ditët e fundit, duke ngritur shqetësimin se nëse bien në Tokë, mbi të gjitha mund të shkaktojnë një ndikim të dëmshëm në atmosferë dhe mjedis. .

Paleta, e cila kishte gjithsej 9 bateri të mëdha, ishte në kohën e lëshimit objekti më masiv i lëshuar ndonjëherë në hapësirë ​​nga një stacion hapësinor.

Në një skenar të mundshëm të “armagedonit të baterive”, ekspertët kanë parashikuar që një grup baterish në madhësinë e një makine të madhe pasagjerësh do të hyjnë në atmosferën e Tokës, ku një pjesë e mirë e tyre do të përfundojë në Tokë.

Njihet në 5 kontinente

Fluturimi i tij për pak sa nuk ndezi alarmin në Shërbimin Federal të Mbrojtjes Civile dhe Ndihmës ndaj Fatkeqësive të Gjermanisë, i cili menjëherë, pasi vërejti fluturimin e baterive, paralajmëroi se pjesë të tyre mund të fillojnë të binin në mënyrë të pakontrolluar mbi territorin gjerman. Mbrojtja civile publikoi gjithashtu një hartë që tregon gjurmët e mundshme të baterive që hyjnë në atmosferë.

Imazhet satelitore tregojnë se një paketë e madhe baterie e quajtur Exposur Pallet 9 (EP9) u vu re gjithashtu duke kaluar nëpër territorin holandez. Dhe përveç shumicës së Evropës, bateritë u fluturuan mbi territore në Amerikën e Jugut, Afrikën Verilindore, Lindjen e Mesme, Azinë Jugore dhe Juglindore dhe Australi, duke lënë vend për spekulime se ku mund të përfundonin pjesët e tyre.

Paketa masive e baterive kishte një trajektore natyrore të rënies, që do të thotë se fluturonte në mënyrë të pakontrolluar dhe nuk udhëhiqej në asnjë mënyrë nga Toka. Për shkak të kësaj, ishte shumë e vështirë të parashikohej se ku mund të thyhej paketimi dhe ku do të përfundonin pjesë të baterive.

Lëshohen kimikate të dëmshme, nuk ka asnjë rrezik

Megjithatë, pavarësisht paralajmërimeve zyrtare, ekspertët thanë se kishte një probabilitet shumë të ulët që pjesët e baterive që do të binin në tokë do të ishin mjaft të mëdha për të shkaktuar më shumë dëme.

Nga rruga, ne po flasim për bateri të vjetra nikel-hidrogjen, të cilat u zëvendësuan me bateri të reja litium-jon, të cilat iu dorëzuan MVS nga anija kozmike japoneze HTV-9 më 20 maj 2020. Hedhja e pajisjeve të përdorura të padëshiruara nga një stacion hapësinor në orbitën e Tokës është një mënyrë e zakonshme për astronautët e mbetur për të asgjësuar gjërat e tepërta të padobishme, të cilat zakonisht digjen në atmosferën e Tokës.

Megjithatë, pasi hynë në atmosferë, bateritë filluan të digjen, duke lëshuar në ajër shumë kimikate të dëmshme si plumbi dhe litium. Megjithatë, ndikimi i rrezikshëm i arritjes së tyre në ajër doli të jetë minimal, falë gjerësisë së atmosferës.

Pavarësisht se bateritë u dogjën plotësisht dhe pjesët e tyre nuk përfunduan në Tokë, ekspertët e vlerësuan rëndësinë e kësaj ngjarje si një shembull tjetër që thekson rëndësinë e nevojës për menaxhim të përgjegjshëm të mbetjeve në misionet hapësinore.

LEXO EDHE:

Back to top button