Cila është më e shëndetshme: pula e bardhë apo e zezë?

Një nga pyetjet shumëvjeçare kur bëhet fjalë për ushqimin është nëse pula e bardhë apo e errët është më e shëndetshme. Nutricionistët tani po zbulojnë se çfarë është.

A është mishi i bardhë më i shëndetshëm?

Është e vërtetë që mishi i bardhë i pulës ka më pak kalori dhe më pak yndyrë se mishi i pulës më i errët. Për shembull, një gjoks pule pa lëkurë përmban rreth 7 gram yndyrë dhe 2 gram yndyrë të ngopur, krahasuar me më pak se 3 gram yndyrë dhe më pak se 1 gram yndyrë të ngopur në gjoksin e pulës pa lëkurë.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se yndyra dhe kaloritë e tepërta nuk janë gjithmonë një gjë e keqe. Vërtet varet nga qëllimet dhe nevojat tuaja shëndetësore.

“Nëse duhet të shikoni marrjen e yndyrave të ngopura, mishi i bardhë mund të jetë një zgjedhje më e mirë”, thotë dietologia Lauren Manaker, raporton Eat This.

Nëse jeni dikush që vëzhgon marrjen tuaj të yndyrës, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje mënyrës se si përgatitet pula juaj e mishit të bardhë. Nëse hani mish të bardhë të pjekur ose të skuqur, përmbajtja e yndyrës do të rritet përsëri. Nëse dëshironi të mbani më pak yndyrë, mishin e bardhë të gjoksit të pulës është më mirë ta gatuani në skarë ose në furrë.

A është i shëndetshëm mishi i errët i pulës?

Pasi është vërtetuar se mishi i bardhë në përgjithësi ka më pak kalori dhe yndyrë, as mishi i errët i pulës nuk duhet të injorohet. Pula me mish të errët, të tilla si shkopinjtë dhe daullet, kanë nivele më të larta të disa vitaminave dhe lëndëve ushqyese.

“Mishi i errët ka më shumë hekur, zink, selen dhe vitamina B”, thotë dietologia Amy Goodson. “Mishi i errët është një alternativë më e mirë për ata që përpiqen të rrisin marrjen e tyre të hekurit dhe mishi i errët mund të përmbajë më shumë zink, një mineral që ndihmon në ruajtjen e sistemit imunitar”, tha Manaker.

Të dy llojet kanë avantazhet e tyre

Si mishi i pulës i bardhë ashtu edhe ai i errët kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre. Mishi i bardhë ofron më pak yndyrë, ndërsa mishi i errët mund të ofrojë më shumë lëndë ushqyese.

Goodson gjithashtu vë në dukje se mund t’i kushtoni vëmendje nëse hani ose jo lëkurën.

“Mishi i bardhë zakonisht merret nga gjoksi, ku njerëzit zakonisht heqin lëkurën. “Mishi i errët, megjithatë, është në shkopinj daulleje, daulle dhe krahë, dhe ato pjesë kanë më pak mish, dhe njerëzit kanë më shumë gjasa të hanë edhe lëkurën,” tha Goodson.

Ndërsa njerëzit mund të mos mendojnë shumë për lëkurën e pulës, “kjo është kryesisht yndyrë, kryesisht e ngopur, e cila shton kalori të konsiderueshme në proteinën e dobët”, thotë Goodson. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të shmangni gjithmonë lëkurën, por mund të ia vlen të merret në konsideratë nëse po vëzhgoni marrjen tuaj të yndyrës.

Si përfundim, kur bëhet fjalë për mishin e bardhë kundrejt mishit të errët, dietologët thonë të zgjidhni atë që ju pëlqen dhe të merrni një vendim bazuar në nevojat tuaja personale shëndetësore.

LEXO EDHE:

Back to top button