Cili është fenomeni i petullave të akullta?

Pas rënies së temperaturave në Britani javën e kaluar, rrathë të pazakontë akulli, të njohura si petullat e akullit, u shfaqën në sipërfaqen e lumenjve dhe liqeneve.

YT/Screenshot

Duke ecur pranë lumit Bloodnoch, menaxheri skocez i specieve pushtuese, Callum Sinclair, vuri re fletë të pazakonta akulli me baltë që notonin në sipërfaqen e tij. I impresionuar nga forma e tyre perfekte, ai ka realizuar disa foto të cilat ua ka përcjellë kolegëve të tij. Së shpejti, pamjet që tregonin disqe që notonin në sipërfaqen e lumit u bënë virale.

Sipas tyre, këto struktura të rralla formohen vetëm në sipërfaqet e oqeaneve, liqeneve dhe lumenjve shumë të ftohtë. Në veçanti, ato ndodhin në lumenj kur shkuma e ngrirë në sipërfaqen e ujit bllokohet në vorbulla, pas së cilës këto pjesë të vogla bashkohen në të ashtuquajturat. petulla dhe rriten derisa të dalin në sipërfaqe. Në të kundërt, në trupat e hapur ujorë, ato formohen kur akulli në sipërfaqe shpërthen dhe duke u përplasur me pjesë të tjera, marrin formën e një rrethi.

Petullat e akullit janë midis 20 dhe 200 centimetra në diametër, dhe megjithëse duken si disqe të ngurta, ato shpesh janë mjaft të lëmuara, gjë që i bën ato të thyhen lehtësisht. Ato janë kryesisht karakteristike për Liqenet e Mëdha në Amerikën e Veriut dhe oqeanet që rrethojnë Antarktidën, pasi temperaturat shpesh bien ndjeshëm nën zero.

 

LEXO EDHE:

Back to top button