Cili është ndryshimi midis një psikopati dhe një sociopati?

Cili është ndryshimi midis një psikopati dhe një sociopati?

Mjekët rrallë diagnostikojnë dikë si psikopat ose sociopat.

Ata shpesh përdorin një term tjetër: çrregullim i personalitetit antisocial. Shumica e ekspertëve besojnë se psikopatët dhe sociopatët kanë karakteristika të ngjashme. Njerëz të tillë nuk kanë aftësinë për të dalluar të mirën nga e keqja. Është gjithashtu e vështirë për ta të kuptojnë ndjenjat e njerëzve të tjerë, dhe akoma më e vështirë të ndjehen.

A kanë ndërgjegje?

Dallimi kryesor midis një psikopati dhe një sociopati është prania e një ndërgjegjeje, ai zë i brendshëm që i tregon atij personi nëse po bën diçka të gabuar.

Një psikopat nuk ka ndërgjegje. Nëse një psikopat dëshiron të të gënjejë, ai nuk do të ndjejë asnjë shqetësim moral. Ai do të vëzhgojë të tjerët dhe pas një kohe do të përzihet në mjedis për të mos u zbuluar.

Një sociopat zakonisht ka një ndërgjegje, por ajo është shumë e dobët e zhvilluar. Ai do ta dijë se ajo që po bën është e papranueshme dhe do të ndjejë një nivel të caktuar faji, por kjo nuk do ta ndalojë atë nga plani i tij.

Psikopatët dhe sociopatët nuk mund të empatizojnë njerëzit e tjerë. Ata nuk kanë aftësinë të vendosin veten në vendin e një personi tjetër dhe të përpiqen të kuptojnë se si ndihet ai person. Dikush që vuan nga ky çrregullim personaliteti i sheh njerëzit e tjerë si objekte që mund t’i përdorin për të mirën e tyre.

Ata nuk janë gjithmonë të dhunshëm

Psikopatët dhe sociopatët shpesh portretizohen në media si njerëz të dhunshëm. Në realitet, dikush që vuan nga çrregullimi i personalitetit antisocial mund të jetë i dhunshëm, por zakonisht nuk është. Në vend të kësaj, ai më shpesh përdor manipulimin për të marrë atë që dëshiron.

Ata janë të ftohtë dhe gjithmonë të llogaritur për të marrë maksimumin nga çdo situatë pa menduar shumë se si ndihen të tjerët rreth tyre. Nëse i njihni disa nga këto tipare tek një person i dashur, mund të filloni të besoni se ai person është një sociopat ose psikopat. Megjithatë, vetëm për shkak se një person është i keq ose egoist nuk do të thotë se ai vuan nga ky çrregullim.

Diagnostifikimi i çrregullimit të personalitetit antisocial

Nuk ka teste laboratorike për të konfirmuar çrregullimet mendore. Nëse ka ndryshime të papritura në personalitetin e një personi, mjeku mund të rekomandojë një ekzaminim fizik, test gjaku ose skanim të trurit për të përcaktuar nëse ekziston një çrregullim fizik. Një psikiatër ose psikolog ka të ngjarë të analizojë personin me pyetje të dizajnuara me kujdes për të fituar një kuptim më të thellë të personalitetit të personit.

Këto forma të çrregullimit të personalitetit zakonisht fillojnë të shfaqen në adoleshencë, kur personaliteti tashmë është formuar më mirë. Megjithatë, ka raste kur këto çrregullime mund të vërehen tashmë tek një fëmijë 8 vjeç.

Cilat janë arsyet?

Nuk dihen ende arsyet e sakta. Shumica e njerëzve besojnë se kjo është për shkak të një kombinimi të kushteve, nga mënyra se si një person e trajton stresin deri tek mënyra se si është rritur. Prindërit që i trajtojnë fëmijët e tyre sikur të ishin prej qelqi, mund t’u mbjellin disa tipare që më vonë do të çojnë në narcisizëm. Ekziston një vijë e hollë midis edukimit të shëndetshëm dhe rritjes së egos jo të shëndetshme të një fëmije.

Por nga ana tjetër, injorimi ose neglizhimi i fëmijës gjithashtu nuk do të ketë një ndikim pozitiv në zhvillimin e personalitetit të tij. Atëherë fëmijët fillojnë të ndiejnë nevojën për të mbijetuar, për t’u kujdesur për veten, kur askush tjetër nuk do ta bëjë.

Terapia

Nuk ka shërim, por terapia patjetër mund të ndihmojë. Qëllimi është që njerëzit të punojnë në vetëvlerësimin e tyre dhe të zhvillojnë pritshmëri më realiste nga njerëzit e tjerë. Nuk ka kurë për këto çrregullime të personalitetit, por depresioni dhe ankthi shpesh janë të pranishëm. Ilaqet kundër depresionit shpesh përshkruhen për këtë arsye. Nëse një person narcisist fillon të konsumojë alkool ose drogë, gjë që është shumë e zakonshme, është e rëndësishme të fillojë trajtimin e varësisë në kohë.

LEXO EDHE:

Back to top button