Deklarata përfundimtare nga Samiti i NATO-s në Uashington: Një angazhim i palëkundur për mbrojtjen kolektive

Deklarata përfundimtare nga Samiti i NATO-s në Uashington: Një angazhim i palëkundur për mbrojtjen kolektive

NATO është unike në solidaritetin e saj përballë luftës brutale të agresionit në kontinentin evropian dhe, në një kohë kritike për sigurinë, rikonfirmon lidhjen e qëndrueshme transatlantike midis kombeve tona, duke mbetur forumi i vetëm, thelbësor dhe i nevojshëm transatlantik për konsultim, koordinim dhe veprim për të gjitha çështjet që kanë të bëjnë me sigurinë individuale dhe kolektive të vendeve anëtare, thuhet në deklaratën përfundimtare nga Samiti i Aleancës që është mbajtur në Uashington në tre ditët e fundit.

– E formuar për të ruajtur paqen, NATO mbetet aleanca më e fortë në histori. NATO është një aleancë mbrojtëse. Angazhimi ynë për të mbrojtur njëri-tjetrin dhe çdo pëllëmbë të territorit aleat në çdo kohë, siç parashikohet në nenin 5 të Traktatit të Uashingtonit, mbetet i palëkundur. Ne do të vazhdojmë të ofrojmë mbrojtjen tonë kolektive kundër të gjitha kërcënimeve dhe nga të gjitha drejtimet, për të përmbushur tre misionet kryesore të NATO-s për parandalimin dhe mbrojtjen, parandalimin dhe menaxhimin e krizave dhe sigurinë bashkëpunuese. Së bashku ne jemi të lidhur nga vlerat e përbashkëta: liria individuale, të drejtat e njeriut, demokracia dhe shteti i së drejtës. Ne i përmbahemi ligjit ndërkombëtar dhe qëllimeve dhe parimeve të Kartës së Kombeve të Bashkuara dhe jemi të përkushtuar për të ruajtur rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla, thuhet në dokument.

 

 

Deklarata thekson se Ballkani Perëndimor dhe rajoni i Detit të Zi janë të një rëndësie strategjike për Aleancën, ndaj ne mbetemi fuqishëm të përkushtuar ndaj sigurisë dhe stabilitetit të tyre.

– Ne do të vazhdojmë të avancojmë dialogun tonë politik dhe bashkëpunimin praktik me Ballkanin Perëndimor për të mbështetur reformat, paqen dhe sigurinë rajonale, si dhe kundër ndikimeve dashakeqe, duke përfshirë dezinformimin dhe kërcënimet hibride dhe kibernetike nga aktorët shtetërorë dhe joshtetërorë. Vlerat demokratike, sundimi i ligjit, reformat e brendshme dhe marrëdhëniet e mira fqinjësore janë jetike për bashkëpunimin rajonal dhe integrimin euroatlantik dhe ne shohim progres të vazhdueshëm në këtë drejtim, thuhet në dokument, duke shtuar se NATO mbetet e përkushtuar ndaj angazhimit të vazhdueshëm në rajon Ballkani, duke përfshirë edhe Forcën e Kosovës (KFOR) të udhëhequr nga NATO.

Udhëheqësit e NATO-s konfirmojnë gjithashtu mbështetjen e vazhdueshme për përpjekjet rajonale të aleatëve që synojnë ruajtjen e sigurisë, stabilitetit dhe lundrimit të lirë në rajonin e Detit të Zi, në përputhje me Konventën e Montreux të vitit 1936.

– Mirëpresim aktivizimin e Grupit të Punës për masat për heqjen e minave nga Crnoto Moe nga tre aleatët nga rajoni. Ne do të vazhdojmë të monitorojmë dhe vlerësojmë zhvillimet në rajon dhe të përmirësojmë ndërgjegjësimin tonë me fokus të veçantë në kërcënimet ndaj sigurisë sonë dhe mundësitë e mundshme për bashkëpunim më të ngushtë me partnerët tanë në rajon. NATO mbështet aspiratat euroatlantike të vendeve të interesuara në këtë rajon, theksohet në dokument.

Deklarata përshëndet Suedinë si anëtaren e 32-të të Aleancës, duke theksuar se çdo komb ka të drejtën të zgjedhë rregullimet e veta të sigurisë dhe duke pohuar angazhimin e NATO-s ndaj politikës së dyerve të hapura në përputhje me nenin 10 të Traktatit të Uashingtonit.

– Pushtimi i gjithanshëm i Ukrainës nga Rusia prishi paqen dhe stabilitetin në zonën euro-atlantike dhe minoi seriozisht sigurinë globale. Rusia mbetet kërcënimi më i rëndësishëm dhe më i drejtpërdrejtë për sigurinë e aleatëve. Terrorizmi, në të gjitha format dhe manifestimet e tij, është kërcënimi asimetrik më i drejtpërdrejtë për sigurinë e qytetarëve tanë dhe për paqen dhe prosperitetin ndërkombëtar. Kërcënimet me të cilat përballemi janë globale dhe të ndërlidhura, theksohet në deklaratë.

Dokumenti thekson gjithashtu se NATO po ndërmerr hapa shtesë për të forcuar parandalimin dhe mbrojtjen dhe mbështetjen afatgjatë për Ukrainën, në mënyrë që ajo të mund të mbizotërojë në luftën e saj për liri dhe të thellojë partneritetet e NATO-s.

Në lidhje me mbështetjen e Kievit, theksohet se “një Ukrainë e fortë, e pavarur dhe demokratike është me rëndësi jetike për sigurinë dhe stabilitetin e zonës euroatlantike”.

– Lufta e Ukrainës për pavarësinë, sovranitetin dhe integritetin e saj territorial brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht kontribuon drejtpërdrejt në sigurinë euroatlantike. Ne mirëpresim njoftimet e aleatëve për t’i ofruar Ukrainës sisteme kyçe shtesë të mbrojtjes ajrore, si dhe aftësi të tjera ushtarake, thuhet në deklaratë.

Si shprehje e mbështetjes për Ukrainën, liderët tregojnë se ata kanë vendosur të krijojnë “Ndihmë dhe Trajnim për Sigurinë e NATO-s për Ukrainën” (NATU) për të koordinuar sigurimin e pajisjeve ushtarake dhe trajnimin për vendin, duke riafirmuar premtimin për siguri afatgjatë. ndihma për Ukrainën duke ofruar pajisje ushtarake, ndihmë dhe trajnime, propozon krijimin e Qendrës së Përbashkët të Analizës, Trajnimit dhe Edukimit NATO-Ukrainë (JATEC) dhe mirëpret vendimin e Sekretarit të Përgjithshëm për të emëruar një përfaqësues të lartë të Aleancës në Ukrainë.

– Ne mbështesim plotësisht të drejtën e Ukrainës për të zgjedhur vetë marrëveshjet e saj të sigurisë dhe për të vendosur të ardhmen e saj, pa ndërhyrje të jashtme. E ardhmja e Ukrainës është në NATO. Ukraina është bërë më e ndërveprueshme dhe e integruar politikisht me Aleancën. Ne mirëpresim përparimin konkret që ka bërë Ukraina që nga Samiti i Vilniusit për reformat e nevojshme demokratike, ekonomike dhe të sigurisë. Ndërsa Ukraina vazhdon këtë punë jetike, ne do të vazhdojmë ta mbështesim atë në rrugën e saj të pakthyeshme drejt integrimit të plotë euroatlantik, duke përfshirë anëtarësimin në NATO. Ne konfirmojmë se do të jemi në gjendje t’i bëjmë një ftesë Ukrainës për t’u bashkuar me Aleancën kur aleatët të bien dakord dhe të plotësohen kushtet, thuhet në deklaratë, duke shtuar se të gjitha këto vendime të kombinuara me aktivitetet aktuale të aleatëve përbëjnë “një urë për anëtarësimin e Ukrainës në NATO”.

Dokumenti gjithashtu thekson se Rusia mban përgjegjësinë e vetme për luftën e saj të agresionit kundër Ukrainës dhe shkeljet e qarta të së drejtës ndërkombëtare, duke përfshirë Kartën e OKB-së, dhe se nuk mund të ketë mosndëshkim për abuzimet dhe shkeljet e të drejtave të njeriut nga forcat dhe zyrtarët rusë, krimet e luftës. dhe shkelje të tjera të së drejtës ndërkombëtare.

– Rusia është përgjegjëse për vdekjen e mijëra civilëve dhe ka shkaktuar dëme të mëdha në infrastrukturën civile. Ne dënojmë me termat më të ashpër sulmet e tmerrshme të Rusisë ndaj popullit ukrainas, duke përfshirë spitalet më 8 korrik. Rusia duhet menjëherë t’i japë fund kësaj lufte dhe të tërheqë plotësisht dhe pa kushte të gjitha forcat e saj nga Ukraina në përputhje me rezolutat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së. Ne kurrë nuk do të njohim aneksimet e paligjshme të Rusisë të territorit ukrainas, përfshirë Krimenë. Ne gjithashtu i bëjmë thirrje Rusisë që të tërheqë të gjitha forcat e saj nga Republika e Moldavisë dhe Gjeorgjisë, të vendosura atje pa pëlqimin e tyre, thuhet në tekst.

Deklarata thekson gjithashtu se Rusia po përpiqet të rikonfigurojë rrënjësisht arkitekturën e sigurisë euro-atlantike dhe përbën një kërcënim për aleatët në terma afatgjatë.

– Rusia po rindërton dhe zgjeron aftësitë e saj ushtarake dhe vazhdon me shkeljet e hapësirës ajrore dhe aktivitetet provokuese. Ne qëndrojmë në solidaritet me të gjithë aleatët e prekur nga këto veprime. NATO nuk kërkon konfrontim dhe nuk përbën kërcënim për Rusinë. Ne mbetemi të gatshëm të mbajmë kanale komunikimi me Moskën për të zbutur rrezikun dhe për të parandaluar përshkallëzimin, thuhet në dokument, duke dënuar “retorikën e papërgjegjshme bërthamore” të Rusisë dhe vendosjen e shpallur të armëve bërthamore në Bjellorusi si “kanosje strategjike”.

Udhëheqësit e NATO-s u bëjnë thirrje të gjitha vendeve që të mos japin asnjë lloj ndihme për agresionin rus dhe të dënojnë të gjithë ata që ndihmojnë dhe në këtë mënyrë vazhdojnë luftën e Rusisë në Ukrainë. Aty përmendet Bjellorusia, e cila “vazhdon të mundësojë këtë luftë duke vënë në dispozicion territorin dhe infrastrukturën e saj”, si dhe Korenë e Veriut dhe Iranin, të cilët “inkurajojnë luftën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës duke ofruar mbështetje të drejtpërdrejtë ushtarake për Rusinë, siç janë municionet dhe dronët. , e cila cenon seriozisht sigurinë euroatlantike”.

– Ne dënojmë fuqishëm eksportin e predhave të artilerisë dhe raketave balistike nga Koreja e Veriut, të cilat janë në kundërshtim me rezolutat e shumta të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara dhe vërejmë me shqetësim të madh thellimin e lidhjeve ndërmjet Koresë së Veriut dhe Rusisë. Çdo transferim i raketave balistike dhe teknologjisë së lidhur nga Irani në Rusi do të përbënte një përshkallëzim të rëndësishëm, theksohej në deklaratë.

Për sa i përket Kinës, theksohet se vendi është kthyer në një “nxitës vendimtar të luftës ruse kundër Ukrainës përmes të ashtuquajturave të saj. “partneriteti pa kufij” dhe mbështetja e tij e madhe për bazën industriale të mbrojtjes ruse, e cila rrit kërcënimin që Rusia paraqet për fqinjët e saj dhe për sigurinë euroatlantike.

– Ne i bëjmë thirrje PRC, si një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara me një përgjegjësi të veçantë për të mbështetur qëllimet dhe parimet e Kartës së OKB-së, të ndërpresë çdo mbështetje materiale dhe politike për përpjekjet ushtarake të Rusisë. Kjo përfshin transferimin e materialeve me përdorim të dyfishtë si komponentët e armëve, pajisjet dhe lëndët e para që shërbejnë si inpute për sektorin e mbrojtjes së Rusisë. PRC nuk mund të lejojë luftën më të madhe të Evropës në historinë e fundit pa ndikuar negativisht në interesat dhe reputacionin e saj, thekson dokumenti.

Më tej, ai vuri në dukje se Kina “vazhdon të paraqesë sfida sistematike për sigurinë euroatlantike” përmes aktiviteteve të vazhdueshme keqdashëse kibernetike dhe hibride, duke përfshirë dezinformimin, ndërsa i kërkon Pekinit të mbetet i përkushtuar ndaj sjelljes së përgjegjshme në hapësirën kibernetike.

– Ne jemi të shqetësuar për zhvillimin e aftësive hapësinore dhe aktiviteteve të PRC. Ne i bëjmë thirrje PRC të mbështesë përpjekjet ndërkombëtare për të promovuar sjellje të përgjegjshme në hapësirë. PRC vazhdon të zgjerojë dhe diversifikojë me shpejtësi arsenalin e saj bërthamor me më shumë koka luftarake dhe sisteme më të sofistikuara shpërndarjeje. Ne i bëjmë thirrje PRC të angazhohet në diskutime strategjike për reduktimin e rrezikut dhe të promovojë stabilitetin përmes transparencës. Ne mbetemi të hapur për një angazhim konstruktiv me PRC, duke përfshirë ndërtimin e transparencës reciproke për të mbrojtur interesat e sigurisë së Aleancës, theksohej deklarata, duke theksuar se shtetet anëtare po forcojnë ndërgjegjësimin e përbashkët, qëndrueshmërinë dhe gatishmërinë për të mbrojtur kundër “taktikave dhe përpjekjeve të Kinës për të ndarë Aleancë.”

Udhëheqësit e NATO-s theksojnë gjithashtu se konfliktet dhe paqëndrueshmëria në Afrikë dhe Lindjen e Mesme ndikojnë drejtpërdrejt në sigurinë e Aleancës dhe partnerëve të saj dhe kontribuojnë në zhvendosjen e detyruar, duke nxitur trafikimin e qenieve njerëzore dhe migrimin e paligjshëm.

– Aktivitetet destabilizuese të Iranit ndikojnë në sigurinë euroatlantike. Ambiciet dhe politikat e Republikës Popullore të Kinës vazhdojnë të sfidojnë interesat, sigurinë dhe vlerat tona. Thellimi i partneritetit strategjik midis Rusisë dhe PRC dhe përpjekjet e tyre të ndërsjella për të minuar dhe riformuar rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla janë një shkak për shqetësim të thellë. Jemi përballë kërcënimeve hibride, kibernetike, hapësinore dhe aktivitete të tjera keqdashëse nga aktorë shtetërorë dhe joshtetërorë.

Pjesëmarrësit e Samitit mirëpresin faktin se më shumë se dy të tretat e vendeve anëtare përmbushën zotimin për të lënë mënjanë të paktën dy për qind të PBB-së për shpenzimet vjetore të mbrojtjes dhe lavdërojnë ata aleatë që e kanë arritur këtë qëllim, ndër të cilët është Maqedonia e Veriut. .

– Shpenzimet e mbrojtjes nga aleatët evropianë dhe Kanadaja do të rriten me 18 për qind në vitin 2024, rritja më e madhe në dekada. Ata gjithashtu po investojnë më shumë në aftësitë moderne dhe po rrisin kontributin e tyre në operacionet, misionet dhe aktivitetet e NATO-s. Ne riafirmojmë angazhimin tonë të qëndrueshëm për të zbatuar plotësisht premtimin për të investuar në mbrojtje, siç është rënë dakord në Vilnius, dhe pranojmë se nevojitet urgjentisht më shumë për të përmbushur në mënyrë të qëndrueshme angazhimet tona si aleatë të NATO-s, thanë udhëheqësit e Aleancës në një deklaratë të përbashkët.

Dokumenti thekson gjithashtu përkushtimin për forcimin e mbrojtjes kolektive dhe forcimin e parandalimit dhe mbrojtjes së NATO-s kundër të gjitha kërcënimeve dhe sfidave, dhe për këtë qëllim janë bërë angazhime për kryerjen e trajnimeve dhe stërvitjeve më të shpeshta dhe më të mëdha, për veprim të menjëhershëm për rritjen e kapaciteteve në përputhje me kërkesat e NATO-s. procesi i planifikimit të mbrojtjes me fokus në municionet luftarake dhe mbrojtjen ajrore dhe raketore, për të forcuar komandën dhe kontrollin e Aleancës, për të rritur aftësinë e forcave të armatosura për t’iu përgjigjur kërcënimeve, për të trajnuar, ushtruar dhe integruar forcat e avancuara tokësore në NATO në planet e reja , për të përfituar plotësisht nga anëtarësimi i Finlandës, për të përshpejtuar integrimin e hapësirës në plane, ushtrime dhe operacione në fusha të shumta, për të krijuar një qendër të integruar të mbrojtjes kibernetike, për të forcuar mbrojtjen e infrastrukturës kritike nënujore dhe për të përmirësuar aftësinë për të penguar, zbuluar dhe Për t’iu përgjigjur kërcënimeve, për të investuar në aftësitë tona të mbrojtjes kimike, biologjike, radiologjike dhe bërthamore dhe për të përshpejtuar zbatimin e standardeve të NATO-s dhe për të harmonizuar masat e nevojshme për të rritur dhe forcuar ndërveprueshmërinë.

Ai thekson më tej angazhimin për përmirësimin e Mbrojtjes së Integruar Ajrore dhe Raketore të NATO-s dhe angazhimin për parandalimin bërthamor si një gur themeli i sigurisë së Aleancës.

– Qëndrimi i parandalimit dhe mbrojtjes i NATO-s bazohet në një përzierje të përshtatshme të aftësive të mbrojtjes bërthamore, konvencionale dhe raketore, të plotësuara nga hapësira dhe aftësitë kibernetike. Ne do të përdorim mjetet ushtarake dhe jo-ushtarake në një mënyrë proporcionale, koherente dhe të integruar për të penguar të gjitha kërcënimet ndaj sigurisë sonë dhe për t’u përgjigjur në një mënyrë, kohë dhe fushë të zgjedhjes sonë, shtohet deklarata.

Udhëheqësit e Aleancës theksojnë se bashkëpunimi industrial i mbrojtjes është një pjesë kritike e parandalimit dhe mbrojtjes dhe mbështetja e mbështetjes së aleatëve për Ukrainën, kështu që ata janë të përkushtuar të vazhdojnë të reduktojnë dhe eliminojnë barrierat për tregtinë e mbrojtjes dhe investimet midis aleatëve.

Sipas tyre, qëndrueshmëria kombëtare dhe kolektive është një bazë thelbësore për parandalimin dhe mbrojtjen e besueshme dhe përmbushjen efektive të detyrave bazë të Aleancës në kushtet kur aktorët shtetërorë dhe joshtetërorë përdorin veprime hibride gjithnjë e më agresive kundër aleatëve.

– Ne ritheksojmë se operacionet hibride kundër aleatëve mund të arrijnë nivelin e një sulmi të armatosur dhe mund të bëjnë që Këshilli i Atlantikut të Veriut të thirret në nenin 5 të Traktatit të Uashingtonit. Ne do të vazhdojmë të zhvillojmë kapacitetin tonë individual dhe kolektiv për të analizuar dhe luftuar dezinformimin armiqësor dhe aktivitetet dezinformuese. NATO koordinohet ngushtë me aleatët dhe partnerët. Ne kemi rritur mekanizmat tanë të paralajmërimit dhe ndarjes dhe kemi forcuar përgjigjet tona të përbashkëta, veçanërisht në komunikimin strategjik, shtohet teksti.

Seksioni i kërcënimeve hibride vë në dukje se Rusia ka intensifikuar aktivitetet e saj agresive hibride kundër aleatëve, të cilat përfshijnë sabotazhe, akte dhune, provokime në kufijtë aleatë, instrumentalizimin e migrimit të parregullt, aktivitete kibernetike me qëllim të keq, ndërhyrje elektronike, fushata dezinformuese dhe ndikim të keq politik. si dhe detyrimi ekonomik.

– Këto veprime paraqesin një kërcënim për sigurinë e aleatëve. Ne kemi vendosur për masa shtesë për t’iu kundërvënë kërcënimeve ose veprimeve hibride ruse individualisht dhe kolektivisht dhe do të vazhdojmë të koordinojmë ngushtë, thuhet në dokument, duke nënvizuar vendosmërinë e Aleancës për të frenuar dhe penguar aktivitetet agresive të Rusisë dhe aftësinë e saj për të kryer veprime destabilizuese ndaj NATO-s dhe saj. aleatët, për të cilët deri në Samitin e ardhshëm do të punohet në zhvillimin e rekomandimeve për qasjen strategjike të Aleancës ndaj Moskës. Më tej, theksohet se lufta kundër terrorizmit mbetet thelbësore për mbrojtjen kolektive të NATO-s, duke rikonfirmuar përkushtimin e shteteve anëtare për të vazhduar kundërshtimin, pengimin, mbrojtjen dhe përgjigjen ndaj kërcënimeve dhe sfidave të paraqitura nga terroristët dhe organizatat terroriste.

– Për të forcuar më tej rolin e NATO-s në luftën kundër terrorizmit, ne kemi mbështetur Udhëzimet e përditësuara të Politikës së NATO-s mbi Kundër-Terrorizmin dhe Planin tonë të përditësuar të Veprimit për Forcimin e rolit të NATO-s në luftën kundër terrorizmit për komunitetin ndërkombëtar, thuhet në deklaratë.

Udhëheqësit theksojnë gjithashtu përkushtimin për të forcuar dialogun politik dhe bashkëpunimin praktik me partnerët, bazuar në respektin, përfitimin dhe interesin reciprok, si një çelës për forcimin e stabilitetit, ndikimin pozitiv në mjedisin e sigurisë globale dhe respektimin e ligjit ndërkombëtar.

– Bashkimi Evropian mbetet partneri i vetëm dhe thelbësor për NATO-n. Bashkëpunimi NATO-BE ka arritur nivele të paprecedentë. Bashkëpunimi praktik është forcuar dhe zgjeruar në fushën e hapësirës, ​​hapësirës kibernetike, klimës dhe mbrojtjes, si dhe teknologjive të reja. Në kontekstin e Ukrainës, bashkëpunimi NATO-BE është bërë më domethënës. NATO njeh vlerën e një mbrojtjeje evropiane më të fortë dhe më të aftë që kontribuon pozitivisht në sigurinë transatlantike dhe globale dhe është plotësuese dhe ndërvepruese me NATO-n, thuhet në deklaratë, duke theksuar se partneriteti strategjik midis NATO-s dhe BE-së është thelbësor për përfshirjen e plotë të vendeve jo. -Aleatët e BE-së në përpjekjet mbrojtëse të Bashkimit.

Në pjesën e bashkëpunimit të partneritetit, theksohet bashkëpunimi me Australinë, Japoninë, Zelandën e Re dhe Korenë e Jugut për përballimin e sfidave të përbashkëta të sigurisë.

– Indo-Paqësori është i rëndësishëm për NATO-n, duke pasur parasysh se zhvillimet në atë rajon ndikojnë drejtpërdrejt në sigurinë euroatlantike. Ne mirëpresim kontributin e vazhdueshëm të partnerëve tanë të Azi-Paqësorit për sigurinë euro-atlantike. Ne po forcojmë dialogun për të adresuar sfidat ndër-rajonale dhe po forcojmë bashkëpunimin tonë praktik… Këto projekte do të rrisin aftësinë tonë për të punuar së bashku për interesat e përbashkëta të sigurisë, shtohet teksti.

Deklarata thekson gjithashtu mundësinë e bashkëpunimit për çështje me interes të ndërsjellë me vendet e fqinjësisë jugore të NATO-s për të inkurajuar siguri dhe stabilitet më të madh në Lindjen e Mesme dhe Afrikë për të kontribuar në paqen dhe prosperitetin në rajon.

Udhëheqësit e Aleancës theksojnë gjithashtu një angazhim për transformimin e përshpejtuar dixhital për t’iu përgjigjur kërcënimeve aktuale dhe të ardhshme dhe për të ruajtur avantazhin teknologjik të NATO-s, si dhe për të forcuar përpjekjet për të trajtuar ndryshimet klimatike dhe për të forcuar sigurinë e energjisë.

– Energjia është e një rëndësie kritike për të mundësuar detyrat kryesore dhe operacionet ushtarake të NATO-s. Ne jemi të përkushtuar të ofrojmë një furnizim të besueshëm, fleksibël dhe të qëndrueshëm me energji, duke përfshirë karburantin, për forcat tona ushtarake. NATO dhe Aleatët po i përshtaten tranzicionit të energjisë në një mënyrë koherente dhe të koordinuar. Teksa e përshtatim Aleancën tonë me tranzicionin e vazhdueshëm të energjisë, ne do të sigurojmë aftësi ushtarake, efektivitet dhe ndërveprueshmëri, shtohet teksti.

Deklarata thekson gjithashtu përkushtimin për realizimin e agjendave ambicioze të NATO-s për barazinë gjinore, mbrojtjen e civilëve dhe pronës kulturore dhe respektimin e ligjit ndërkombëtar humanitar.

– Ne nderojmë të gjithë ata që punojnë pa u lodhur për sigurinë tonë kolektive dhe nderojmë të gjithë ata që kanë paguar çmimin përfundimtar ose janë plagosur për të na mbajtur ne dhe familjet e tyre të sigurt. 75 vjet më parë, NATO u themelua për të ruajtur paqen dhe për të promovuar stabilitetin në zonën euro-atlantike. Ne mbetemi të palëkundur në vendosmërinë tonë për të mbrojtur një miliard qytetarët tanë, për të mbrojtur territorin tonë dhe për të ruajtur lirinë dhe demokracinë tonë. Aleanca jonë i ka qëndruar provës së kohës. Vendimet që kemi marrë do të sigurojnë që NATO të mbetet baza e sigurisë sonë të përbashkët, theksohet në deklaratë.

Udhëheqësit e NATO-s falënderojnë gjithashtu Sekretarin e Përgjithshëm aktual Jens Stoltenberg për “udhëheqjen e tij të jashtëzakonshme” gjatë dekadës së fundit në krye të Aleancës dhe shprehin mbështetjen e plotë për pasardhësin e tij, Mark Rutte.

– Shprehim mirënjohjen tonë për mikpritjen bujare të ofruar nga Shtetet e Bashkuara. Mezi presim të takohemi përsëri në Samitin tonë të ardhshëm në Hagë, Holandë, në qershor 2025, i ndjekur nga një takim në Turqi, shtohet deklarata përfundimtare nga Samiti i NATO-s në Uashington.

Si shtesë e deklaratës është teksti i “Betimit për ndihmë afatgjatë të sigurisë për Ukrainën”, i cili konfirmon “angazhimin e palëkundur” për të mbështetur Ukrainën si një shtet sovran, demokratik, i pavarur dhe forcat e saj në përballjen me agresionin rus.

– Për këtë qëllim, ne synojmë të sigurojmë një financim bazë minimal prej 40 miliardë euro gjatë vitit të ardhshëm dhe të sigurojmë nivele të qëndrueshme të asistencës së sigurisë për Ukrainën që të mbizotërojë, duke marrë parasysh nevojat e Ukrainës, procedurat tona përkatëse të buxhetit kombëtar dhe marrëveshjet dypalëshe të sigurisë që Aleatët e krijuar me Ukrainën. Krerët e shteteve dhe qeverive do të rivlerësojnë kontributin e aleatëve në samitet e ardhshme të NATO-s, duke filluar me Samitin e NATO-s në Hagë në vitin 2025, thuhet në tekst.

Angazhimi thekson angazhimin për të ndihmuar Ukrainën, në dërgimin e pajisjeve ushtarake dhe mbulimin e kostove të mirëmbajtjes, logjistikës dhe transportit të saj, për trajnimin ushtarak dhe mbështetjen ushtarake dhe sigurimin e investimeve dhe mbështetjes për infrastrukturën dhe industrinë e mbrojtjes së Ukrainës.

– Për të ndarë barrën e kësaj mbështetjeje në mënyrë të drejtë, aleatët do të përpiqen ta përmbushin këtë premtim nëpërmjet kontributeve proporcionale, duke përfshirë marrjen parasysh të pjesës së tyre në PBB-në e Aleancës. Aleatët do t’i raportojnë NATO-s për mbështetjen e dhënë në lidhje me këtë premtim dy herë në vit, me raportin e parë që përfshin kontributet e bëra pas 1 janarit 2024. Bazuar në këtë, Sekretari i Përgjithshëm do të sigurojë një rishikim të të gjitha kontributeve të raportuara nga Aleatët. Përveç mbështetjes ushtarake të mbuluar nga ky premtim, aleatët synojnë të vazhdojnë të ofrojnë mbështetje politike, ekonomike, financiare dhe humanitare për Ukrainën, përfundoi zotimi.

LEXO EDHE:

Back to top button