Shtetet e Bashkuara dhe Gjermania njoftuan në një deklaratë të përbashkët vendosjen e raketave me rreze të gjatë veprimi

Shtetet e Bashkuara dhe Gjermania njoftuan në një deklaratë të përbashkët vendosjen e raketave me rreze të gjatë veprimi

Në një deklaratë të përbashkët, Gjermania dhe Shtetet e Bashkuara njoftuan se do të fillonin “vendosjet episodike” të aftësive të raketave me rreze të gjatë nga forcat e tyre operacionale me shumë domene në Gjermani duke filluar nga viti 2026 “si pjesë e planifikimit për stacionimin e përhershëm të këtyre aftësive në e ardhmja”, shkruan CNN  .

“Kur të zhvillohen plotësisht, këto njësi zjarri konvencionale me rreze të gjatë do të përfshijnë SM-6, Tomahawk dhe armët hipersonike zhvillimore, të cilat kanë rreze veprimi dukshëm më të gjatë se zjarrit aktual tokësor në Evropë”, thuhet në deklaratën e përbashkët. “Shpërndarja e këtyre aftësive të avancuara do të demonstrojë angazhimin e Shteteve të Bashkuara ndaj NATO-s dhe kontributin e saj në parandalimin e integruar evropian.”

Njoftimi vjen ndërsa presidenti Joe Biden u përpoq të siguronte aleatët e NATO-s për angazhimin e Shteteve të Bashkuara ndaj aleancës — në fjalët për të shënuar 75 vjetorin e partneritetit strategjik të martën, Biden e quajti NATO-n “aleancën më të madhe, më efektive të mbrojtjes në historinë e botë”.

 

LEXO EDHE:

Back to top button