Departamenti Amerikan i Shtetit sanksionon grupin paramilitar rus Wagner

Departamenti Amerikan i Shtetit sanksionon grupin paramilitar rus Wagner

Shtetet e Bashkuara po sanksionojnë individë dhe entitete të lidhura me grupin paraushtarak të Rusisë Wagner dhe liderin e tij Yevgeny Prigozhin, duke përfshirë infrastrukturën e saj jetike dhe kompanitë e para të lidhura, operacionet e saj luftarake në Ukrainë, prodhuesit rusë të armëve dhe administratorët e zonave të okupuara nga Rusia të Ukrainës. Kjo masë mbështet qëllimin tonë për të dobësuar aftësinë e Moskës për të zhvilluar luftë kundër Ukrainës, për të promovuar përgjegjësinë për ata që janë përgjegjës për luftën e agresionit të Rusisë dhe abuzimet e lidhura me to, dhe për të bërë presion të mëtejshëm mbi sektorin e mbrojtjes së Rusisë.

Në nëntor 2022, Departamenti i Shtetit caktoi Grupin Wagner në përputhje me E.O. 14024 për operimin në sektorin e mbrojtjes dhe materialeve të lidhura me ekonominë ruse. Ai ishte caktuar më parë nga OFAC në qershor 2017 nën E.O. 13660 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose për t’u përfshirë në, drejtpërdrejt ose tërthorazi, veprime ose politika që kërcënojnë paqen, sigurinë, stabilitetin, sovranitetin ose integritetin territorial të Ukrainës.

Sot, Departamenti Amerikan i Zyrës së Thesarit për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) po e përcakton Grupin Wagner si një organizatë të rëndësishme kriminale transnacionale në përputhje me Urdhrin Ekzekutiv (E.O.) 13581, të ndryshuar nga E.O. 13863. Modeli i sjelljes së rëndë kriminale të Grupit Wagner përfshin ngacmimin e dhunshëm të gazetarëve, punonjësve të ndihmës dhe anëtarëve të grupeve minoritare dhe ngacmimin, pengimin dhe frikësimin e paqeruajtësve të OKB-së në Republikën e Afrikës Qendrore (CAR), si dhe përdhunimet dhe vrasjet në Mali.

Në të njëjtën kohë, OFAC emëron Wagner në përputhje me E.O. 13667 për vrasjen në shënjestër të grave, fëmijëve ose civilëve të tjerë nëpërmjet akteve të dhunës, rrëmbimit, dëbimeve me forcë ose sulmeve ndaj shkollave, spitaleve, vendeve të kultit ose vendeve ku civilët kërkojnë strehim, ose nëpërmjet sjelljes që do të përbënte një abuzim serioz ose shkelje të të drejtave të njeriut ose shkelje të ligjit ndërkombëtar humanitar në lidhje me Republikën e Afrikës Qendrore.

Përveç kësaj, Departamenti i Shtetit sot cakton pesë subjekte dhe një person të lidhur me Grupin Wagner dhe Prigozhin. Këto emërtime synojnë një numër infrastrukturash kryesore të Wagner-it – duke përfshirë një transportues ajror të përdorur nga Wagner, një organizatë propagandistike Wagner dhe kompanitë e frontit të Wagner. OFAC cakton gjithashtu individë dhe entitete me bazë në Republikën e Afrikës Qendrore, Republikën Popullore të Kinës, Luksemburgun dhe Emiratet e Bashkuara Arabe që lidhen me aktivitetet globale të Wagner.

Ministria cakton në bazë të E.O. 14024 gjithashtu tre persona për rolin e tyre si drejtues të Shërbimit Federal të Ndëshkimit Rus, i cili thuhet se lehtëson rekrutimin e të burgosurve rusë për grupin Wagner. Ministria cakton gjithashtu një zëvendëskryeministër, i cili shërben gjithashtu si ministër i industrisë dhe tregtisë, dhe kryetar i komisionit zgjedhor të rajonit të Rostovit.

Departamenti po cakton më tej nën E.O. 14024 një individ dhe katër subjekte të lidhura me oligarkun rus Vladimir Potanin, i cili u sanksionua në bazë të E.O. 14024 në dhjetor 2022. Në mënyrë të ngjashme, Departamenti cakton Sergei Adonev, një financues i presidentit rus Putin, së bashku me disa subjekte dhe individë të lidhur. Departamenti po identifikon gjithashtu dy jahte dhe një avion të lidhur me Adonevin si pronë të bllokuar.

Për më tepër, Departamenti po cakton sipas E.O. 14024 Aktsionernoye Obshchestvo Dalnevostochnyy TsentrSudostroyeniya i Sudoremonta (AO DTSSS) së bashku me tetë filiale. AO DTSSS dhe filialet e saj janë të njohur për ndërtimin dhe shërbimin e ushtrisë ruse, duke përfshirë flotën e saj të Paqësorit.

Së fundi, Departamenti po shpall hapat për të vendosur kufizime vizash për 531 anëtarë të ushtrisë ruse për veprime që kërcënojnë ose shkelin sovranitetin, integritetin territorial ose pavarësinë politike të Ukrainës në përputhje me nenin 212(a)(3)(C) të Ligji i Emigracionit dhe Kombësisë.

Këto veprime gjithashtu avancojnë planin e Presidentit Biden për të promovuar përgjegjësinë për dhunën seksuale të lidhur me konfliktin, i cili kërkon që agjencitë federale të përdorin autoritetet ekzistuese të sanksioneve për të ndjekur autorët e saj.

Shtetet e Bashkuara janë të palëkundura në vendosmërinë tonë kundër agresionit të Rusisë dhe sjelljeve të tjera destabilizuese në mbarë botën. Emërtimet e sotme do të pengojnë më tej aftësinë e Kremlinit për të armatosur makinën e tij të luftës që është e përfshirë në një luftë agresioni kundër Ukrainës dhe që ka shkaktuar vdekje dhe shkatërrim të pandërgjegjshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button