Dëshira për ushqime të ëmbla dhe të yndyrshme varet nga truri

Dëshira për ushqime të ëmbla dhe të yndyrshme varet nga truri

Një prirje për ushqime të ëmbla dhe të yndyrshme është diçka që truri e mëson vetë dhe ka pak të bëjë me “mungesën e vullnetit” për t’i shmangur ato, sipas një studimi të ri nga shkencëtarët gjermanë.

Edhe pse një person e di që nuk duhet, ai/ajo përsëri do të arrijë drejt ushqimit të butë ose të yndyrshëm. Këtu përfshihen çokollata, patate të skuqura, patate të skuqura dhe substanca të tjera që shkaktojnë varësi… Dhe, në mbrojtje tonë, ne themi se “djalli na detyron ta bëjmë këtë”, por një punim i ri shkencor tregon se truri në fakt na bën të hamë ushqime me sheqer ose yndyrë. .

Një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh i udhëhequr nga Instituti Max Planck për Kërkime Metabolike, me seli në Mynih, zgjodhi disa njerëz me peshë normale për të ngrënë puding me yndyrë të lartë dy herë në javë për tetë javë. Sipas përqindjes së yndyrës së qumështit, ata konsumonin edhe ushqime të tjera që zakonisht i hanë çdo ditë. Artikulli është botuar në Cell Metabolism.

Një tjetër, grupi i kontrollit, mori një pjesë të pudingut me të njëjtën sasi kalori, por me më pak yndyrë dhe sheqer.

Para dhe gjatë testeve, shkencëtarët monitoruan aktivitetin e trurit të subjekteve.

“Ne priremi të hamë ushqime të pasura me yndyrë dhe sheqer – të ashtuquajturat mënyra perëndimore e të ushqyerit, mund të jetë e lindur ose zhvillohet si pasojë e mbipeshës. Por ne besojmë se ky zakon në fakt mësohet nga truri ynë”, shpjegoi Sharmili Edwin Thanaraja, bashkëpunëtor kërkimor në Institutin Max Planck, duke paraqitur hipotezën kryesore të punimit.

Shkencëtarët zbuluan se aktiviteti i trurit u rrit ndjeshëm tek subjektet që hanin puding me më shumë yndyrë dhe sheqer, gjë që aktivizonte në mënyrë specifike sistemin dopaminergjik (i cili përfshin dopaminën (hormoni i lumturisë, kënaqësisë dhe motivimit).

Dopamina njihet si hormoni “të ndjeheni mirë”. Truri lëshon dopaminë gjatë ngrënies, seksit, lumturisë.

Matjet e aktivitetit të trurit tek subjektet treguan se vetë truri ridrejtohet kur hamë patate të skuqura dhe ushqime të ngjashme. Në mënyrë të pandërgjegjshme na mëson të preferojmë ushqimet me të cilat ‘shpërblejmë’ veten. Nëpërmjet këtyre ndryshimeve në tru, në mënyrë të pandërgjegjshme do të preferoni ushqime që përmbajnë shumë yndyrë dhe sheqer”, shpjegoi kreu i hulumtimit, Mark Tietgemeier.

Kombinimi i yndyrës dhe sheqerit është “një kombinim veçanërisht shpërblyes”.

Shkencëtarët e mbështesin atë, por ata ende nuk mund ta vërtetojnë hipotezën e tyre, pjesërisht për shkak të numrit të vogël të të anketuarve deri më tani – vetëm 57 persona. Ata theksojnë se rezultatet mund të jenë të ndryshme në njerëz të ndryshëm mbipeshë, zakone të ndryshme të të ngrënit dhe disa faktorë të tjerë.

LEXO EDHE:

Back to top button