Dikur konsumohej vetëm nga perandorët kinezë: Ky ushqim rregullon presionin e gjakut dhe kolesterolin
Dikur konsumohej vetëm nga perandorët kinezë: Ky ushqim rregullon presionin e gjakut dhe kolesterolin
Orizi vjollcë është një kokërr integrale me një përqindje të lartë të karbohidrateve dhe fibrave dietike.
Ai ul presionin e gjakut dhe nivelet e larta të kolesterolit të keq dhe ndihmon në përmirësimin e funksioneve të tretjes.
Orizi i purpurt është vetëm një nga 40,000 llojet e orizit në botë. Edhe pse është një ushqim i pazakontë, ai është ngrënë në Azi për mijëra vjet. Orizi i purpurt ishte aq i nderuar nga kinezët e lashtë sa ishte aq i rrallë sa vetëm perandori kinez e konsumonte atë.
Kjo është arsyeja pse mori emrin “i ndaluar” ose “oriz mbretëror”. Ndërsa i papërpunuar, ky lloj orizi karakterizohet nga një ngjyrë e errët, por pas trajtimit termik ai merr një nuancë të bukur vjollce. Pigmenti vegjetal antocianina që gjendet në boronica është përgjegjës për të dhe ka një efekt pozitiv në shëndetin e njeriut.
Ky lloj orizi është një burim i mirë i proteinave ngopëse si dhe i hekurit. Nuk përmban alergjenë, nuk përmban gluten dhe mund të përdoret në çdo pjatë që tradicionalisht përfshin orizin. Madje përdoret edhe në ëmbëlsira.