Disa njerëz janë si magnet mushkonjash, dhe hulumtimet e reja tregojnë pse

Disa njerëz janë si magnet mushkonjash, dhe hulumtimet e reja tregojnë pse

Shoqëria Amerikane Kimike raporton se «disa janë në fakt më tërheqëse për mushkonjat për shkak të kimikateve të sekretuara nga lëkura e tyre.

Alex Dainis nga departamenti i gjenetikës shpjegoi se gjithçka fillon me disa të dhëna shqisore. Insektet e bezdisshme fillimisht ndiejnë nxehtësinë e trupit tonë, më pas ndjekin erën e CO2 nga fryma jonë përpara se më në fund të na shikojnë.

“Ajo që na bën më tërheqës për mushkonjat është aroma e lëkurës sonë. Me kalimin e viteve, janë kryer shumë studime për të zbuluar pse disa njerëz kanë erë më të mirë te disa mushkonja se të tjerët. Disa studime pohojnë se grupi ynë i gjakut është përgjegjës, të tjera sugjerojnë se ushqimi apo pija që konsumojmë mund të luajë një rol”, shpjegon Alex, dhe më pas vazhdon duke thënë se sipas disave edhe shtatzënia mund të ndikojë në tërheqjen e mushkonjave.

“Një studim i rëndësishëm u botua vitin e kaluar në revistën Cell. Ai ekzaminoi acidet yndyrore në lëkurën tonë, veçanërisht acidet karboksilike që ne sekretojmë përmes sebumit. Ky studim ishte i mahnitshëm”, tha ai.

Studiuesit vendosën çorape najloni në duart e pjesëmarrësve në atë studim për të mbledhur sebum, më pas i vendosën çorapet në një dhomë kundër mushkonjave. Dhe në të vërtetë, mushkonjat kanë më shumë gjasa të shkojnë tek çorapet e atyre që kanë deklaruar se konsiderohen si magnet mushkonjash.

“Studiuesit kanë zbuluar se ka disa acide karboksilike të ndryshme që shfaqen në lëkurën e pickimit të mushkonjave. “Në mënyrë të veçantë, njerëzit tërheqës për mushkonjat prodhojnë nivele dukshëm më të larta të pentadekanoike, heptadekanoike dhe joadekanike,” pohon Dainis.

Një tjetër studim i ngjashëm u publikua në maj të këtij viti në revistën Current Biology. Përsëri, acidet karboksilike u zbuluan se ishin faktorë me anë të të cilëve mushkonjat bëjnë dallimin midis aromave tërheqëse dhe jo tërheqëse njerëzore.

“Por këtë herë ata zbuluan se acidi butirik, acidi izobutirik dhe acidi izovalerik ishin liderët në grupin e njerëzve më tërheqës për mushkonjat,” vuri në dukje Dainis.

Interesante, ata zbuluan gjithashtu se subjekti më pak i preferuar midis mushkonjave kishte një bollëk eukaliptol në erën e trupit të tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button