Dyshja babë e bijë më në fund deshifrojnë sinjalin ‘alien’ nga Marsi një vit pasi u lëshua

Sinjali 'alien' u zbulua për herë të parë nga Marsi më shumë se një vit më parë

Një dyshe babë e bijë kanë bërë histori duke deshifruar më në fund një sinjal ‘alien’ nga Marsi.

Natyrisht, qeveritë në mbarë botën ka të ngjarë të kenë njerëz në detyrë përkthimi në rast se alienët mbërrijnë në Tokë, por kjo nuk do të thotë që të gjithë të tjerët nuk do t’i japin një çarje gjithashtu. Dhe kjo është pikërisht ajo që ndodhi pasi një ‘mesazh alien’ u publikua nga Instituti i Kërkimit për Inteligjencën Jashtëtokësore (SETI).

Më në fund kodi është thyer. (YouTube/A Sign In Space)

Më në fund kodi është thyer. (YouTube/A Sign In Space)

‘A Sign In Space ‘, projekti i kompanisë, është një lloj pjese ndërgalaktike e ‘teatrit global’. Daniela de Paulis, artistja pas projektit, tha: “Gjatë historisë, njerëzimi ka kërkuar kuptimin në fenomene të fuqishme dhe transformuese.

“Marrja e një mesazhi nga një qytetërim jashtëtokësor do të ishte një përvojë thellësisht transformuese për të gjithë njerëzimin.

“A Sign in Space ofron mundësinë e paprecedentë për të përsëritur në mënyrë të prekshme dhe përgatitur për këtë skenar përmes bashkëpunimit global, duke nxitur një kërkim të hapur për kuptimin në të gjitha kulturat dhe disiplinat.” Projekti dërgoi një mesazh të koduar nga ExoMars Trace Gas Orbiter i Agjencisë Evropiane të Hapësirës në planetin tonë në maj 2023.

Epo, ‘mesazhi i huaj’ më në fund është koduar, më shumë se një vit pasi u publikua për herë të parë. Të premten (7 qershor), zgjidhja e saktë iu paraqit De Paulis nga John dhe Sarah, të cilët nuk janë emrat e tyre të vërtetë pasi ata kërkuan të ishin anonimë.

Dyshja babë e bijë shikuan mesazhin duke konsideruar mundësinë që ai të kishte një lidhje me modelin e llogaritjes të quajtur automati celular. Modelja e ktheu në mënyrë të jashtëzakonshme mesazhin në dukje burrërie të njësheve dhe zeros për të gjetur diçka me kuptim.

Një dyshe babë e bijë kanë thyer kodin. (Fotografia e Getty Stock)

Një dyshe babë e bijë kanë thyer kodin. (Fotografia e Getty Stock)

Duke përdorur motorin e lojërave video Unity , çifti vendosi ‘mesazhin e huaj’ përmes 6625 transformimeve për ta kthyer kodin në diçka të prekshme. Epo, rezulton të jetë një imazh i pesë aminoacideve , të cilat të gjitha përfaqësohen nga blloqe me numër të ndryshëm pikselësh.

Për shembull, një është i pranishëm ose hidrogjen, gjashtë për karbonin, shtatë për azotin dhe tetë për oksigjen. Përpara se dyshja babë e bijë të zgjidhnin kodin, mesazhi u kap nga tre observatorë radioastronomikë, grupi i teleskopëve Allen i Institutit SETI, Kaliforni, teleskopi Robert C. Byrd Green Bank, Virxhinia Perëndimore dhe Observatori i Stacionit Astronomik të Radios Medicina. Italia.

Sidoqoftë, askush nuk e priste ndonjëherë se do të duhej kaq shumë kohë që kodi të hapej. Shkencëtari i Projektit ATA Dr. Wael Farah tha: “Ky eksperiment është një mundësi për botën që të mësojë se si komuniteti SETI, me gjithë diversitetin e tij, do të punojë së bashku për të marrë, përpunuar, analizuar dhe kuptuar kuptimin e një sinjali të mundshëm jashtëtokësor. ”

LEXO EDHE:

Back to top button