Ekspertët paralajmërojnë: Kjo është gjëja më toksike në frigoriferin tuaj!
Pjata praktike në të cilat merrni ushqime të shijshme të porositura nga një restorant aty pranë, kuti në të cilat janë të paketuara mbetjet e një darke fenomenale në restorant, si dhe pjata të tjera plastike janë të destinuara për të mbajtur ushqimin të freskët. Por vetë gjëja që përdorni më shpesh mund të jetë gjëja më toksike, më helmuese në frigoriferin tuaj – kimikati bisphenol A.
Një kimikat i njohur si BPA . Kompanitë filluan ta përdorin atë për të krijuar plastikë që në vitet 60 të shekullit të kaluar, por përdoret ende sot në prodhimin e shumë materialeve plastike, madje edhe shisheve të ujit. Mund të përdoret gjithashtu për të “lyer pjesën e brendshme të produkteve metalike, të tilla si kanaçe ushqimore, tapa shishe dhe linja uji”, vëren Mayo Clinic.
Kur ushqimi bie në kontakt me plastikë, metal ose ndonjë material tjetër, ka të ngjarë të marrë edhe një dozë BPA. Edhe pse ushqimi kontrollohet përpara se të hidhet në treg, ekspertët besojnë se një sasi e vogël BPA është e sigurt për konsum.
Ekspozimi ndaj BPA tek foshnjat e palindura, foshnjat dhe fëmijët mund të ndikojë në prostatën dhe trurin, thotë Klinika Mayo. Megjithatë, hulumtimi thotë se mund të ketë gjithashtu një lidhje midis BPA dhe rritjes së presionit të gjakut tek të rriturit.
Mjekët e Harvardit sugjerojnë që duhet të jeni të kujdesshëm në lidhje me konsumin e BPA duke blerë më pak ushqime të konservuara dhe duke zgjedhur produkte të freskëta. Një këshillë tjetër është të blini artikuj pa BPA si shishet e ujit dhe pjatat e ushqimit. Shmangni vendosjen e plastikës në mikrovalë ose pjatalarëse, “sepse nxehtësia mund t’i shpërbëjë ato me kalimin e kohës dhe të lejojë që BPA të rrjedhë në ushqim,” thotë Klinika Mayo. Së fundi, ka materiale të tjera që nuk përmbajnë komponime toksike që mund t’i përdorni. Xhami, çeliku inox dhe porcelani janë alternativa të shkëlqyera, thotë Eat This, Not That.