Elon Musk: Ne futëm një çip në trurin e njeriut

Miliarderi Elon Musk thotë se kompania e tij Neuralink ka implantuar me sukses një nga çipat e saj me valë në trurin e njeriut për herë të parë.

“Rezultatet fillestare tregojnë impulse nervore premtuese dhe pacienti po shërohet mirë”, tha Musk.

Qëllimi i kompanisë është të lidhë trurin e njeriut me kompjuterët dhe të ndihmojë në zgjidhjen e kushteve komplekse neurologjike. Një numër kompanish konkurruese kanë instaluar tashmë pajisje të ngjashme. BBC News i është drejtuar Nauralink dhe rregullatorit mjekësor të SHBA, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), për koment.

Në maj, kompania e Musk mori lejen nga FDA për të testuar çipin te njerëzit, një moment historik. Kjo i dha dritën jeshile për të filluar një hulumtim gjashtëvjeçar. Pacientët që marrin pjesë në studim do të kenë një çip kirurgjikal të implantuar në pjesën e trurit që kontrollon synimin për të lëvizur. Çipi, të cilin roboti do ta instalojë, më pas do të regjistrojë dhe dërgojë sinjale truri në aplikacion, me qëllimin fillestar “të mundësojë njerëzit të kontrollojnë kursorin ose tastierën e kompjuterit duke përdorur vetëm mendimet e tyre”, sipas Neuralink.

Musk njoftoi në X se produkti i parë i Neuralink do të quhet Telepathy. Ai duhet të bëjë të mundur kontrollin e celularit ose kompjuterit të dikujt – me mendime.

“Përdoruesit e parë do të jenë ata që kanë humbur aftësinë për të përdorur gjymtyrët e tyre. Imagjinoni sikur Stephen Hawking të mund të komunikonte më shpejt se një daktilografist i shpejtë. Ky është qëllimi”, shtoi Musk.

“Progresi duhet të jetë eksponencial”

Neuralink, me qendër në Zonën e Gjirit të San Franciskos dhe Austin, Teksas, ka kryer teste te kafshët në vitet e fundit, ndërsa njëkohësisht kërkon miratimin nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të filluar provat klinike njerëzore.

“Ne duam të jemi jashtëzakonisht të kujdesshëm dhe të sigurohemi që të funksionojë mirë përpara se ta vendosim pajisjen në një njeri”, tha Musk më herët.

Duke folur me një turmë të ftuarish të zgjedhur në një prezantim në selinë e Neuralink 2022 që zgjati gati tre orë, Musk theksoi shpejtësinë me të cilën kompania po zhvillon pajisjen e saj.

“Në fillim, përparimi, veçanërisht për sa u përket njerëzve, mund të duket tmerrësisht i ngadalshëm, por ne po bëjmë gjithçka për ta zhvilluar plotësisht paralelisht”, shtoi ai. “Pra, në teori, përparimi duhet të jetë eksponencial.”

Dy aplikimet e para njerëzore të pajisjes Neuralink që ata synojnë do të jenë rikthimi i shikimit dhe mundësimi i lëvizjes së muskujve tek njerëzit që nuk munden, tha Musk.

“Edhe nëse dikush nuk ka parë kurrë, nëse ka lindur i verbër, ne besojmë se prapë mund të rikthejmë shikimin”, tha ai.

Prezantimi i parë publik i Neuralink përfshiu një majmun me një çip truri duke luajtur një lojë kompjuterike.

Musk, i cili gjithashtu drejton prodhuesin e automjeteve elektrike Tesla, kompaninë e raketave SpaceX dhe platformën e mediave sociale X, është i njohur për qëllime të tilla si kolonizimi i Marsit dhe shpëtimi i njerëzimit.

Ambiciet e tij për Neuralink, të cilën e nisi në 2016, janë po aq të mëdha. Ai po zhvillon një çip të përbërë nga mijëra elektroda që do të lejojnë trurin të kontrollojë pajisjet komplekse elektronike dhe përfundimisht t’u mundësojë njerëzve të paralizuar të rifitojnë funksionin motorik dhe të trajtojnë sëmundje të tilla si Parkinson, çmenduri dhe Alzheimer. Ai flet edhe për forcimin e trurit me ndihmën e inteligjencës artificiale.

Ai ka thyer disa herë afatet

Musk tha në një prezantim në 2019 se ai synon të marrë miratimin rregullator deri në fund të vitit 2020. Më pas, në një konferencë në fund të vitit 2021, ai tha se shpresonte të fillonte provat njerëzore atë vit. Neuralink ka mposhtur në mënyrë të përsëritur afatet e brendshme për të marrë miratimin e FDA për të filluar provat njerëzore, thonë punonjësit aktualë dhe të mëparshëm.

Musk iu afrua rivalit Synchron për një investim të mundshëm në 2022 pasi shprehu zhgënjimin me ekspertët e Neuralink për përparimin e tyre të ngadaltë, raportoi Reuters në gusht. Në korrik 2022, Synchron kaloi një moment historik të madh me implantimin e parë të pajisjes së tij në një pacient në Shtetet e Bashkuara. Ai mori miratimin rregullator të SHBA për provat njerëzore në 2021 dhe përfundoi studimet në katër persona në Australi.

Musk tha në dhjetor 2022 se Neuralink kishte dorëzuar shumicën e dokumenteve të saj në Administratën Amerikane të Ushqimit dhe Barnave dhe mund të fillonte testimin tek njerëzit brenda gjashtë muajve. Por punonjësit i thanë Reuters në dhjetor se kompania po nxitonte në treg, duke rezultuar në vdekjen e kafshëve dhe një hetim federal.

 

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button