Emigrantët shqiptarë që kalojnë Kanalin “përballen me kontrollet e dosjeve kriminale nga policia e tyre në Dover”

Sipas raportimeve, emigrantët shqiptarë që mbërrijnë në Dover pasi kalojnë Kanalin përballen me kontrolle të dosjeve kriminale nga oficerët e policisë nga vendi i tyre.

Burime qeveritare i thanë The Telegraph se zyrtarë nga Home Office do të takonin oficerë të lartë shqiptarë të martën për të rënë dakord mbi planet për të kryqëzuar gjurmët e gishtërinjve dhe të dhënat biometrike të emigrantëve me bazat e të dhënave kriminale të kombit ballkanik.

Masat e reja do të lejojnë oficerët e Forcave Kufitare dhe të zbatimit të imigracionit të “identifikojnë dhe të përshpejtojnë” këdo që konsiderohet si “jo i favorshëm për të mirën publike” për shkak të prejardhjes së tyre kriminale për t’u deportuar në Shqipëri, raporton gazeta.

Kompetencat do të përdoren së bashku me legjislacionin e prezantuar në qershor që lejon zyrtarët e emigracionit në Mbretërinë e Bashkuar të përshpejtojnë largimin e azilkërkuesve shqiptarë, pretendimet e të cilëve gjykohen si “të pabaza”.

Gledis Nano, drejtor i përgjithshëm i policisë së shtetit shqiptar, mësohet se ka sugjeruar vendosjen e të paktën dy oficerëve shqiptarë në Dover gjatë një vizite në korrik për të takuar zyrtarë nga Agjencia Kombëtare e Krimit dhe Zyra e Brendshme.

Një burim i tha gazetës: “Këto të dhëna biometrike do t’u mundësojnë oficerëve të zbulojnë çdo shqiptar të kërkuar nga policia shqiptare ose që ka të kaluar kriminale.

“Ata do të kenë dy laptopë me të gjitha sistemet dhe të dhënat që ka policia shqiptare”.

Një burim i Forcave Kufitare tha: “Kjo akses do të na ndihmonte jashtëzakonisht, duke supozuar se nuk ka mbrojtje të të dhënave apo çështje ligjore që do të pengonin policinë shqiptare të marrë të dhëna biografike dhe biometrike të kapur nga Forca Kufitare e Mbretërisë së Bashkuar sipas ligjit të Mbretërisë së Bashkuar për të kontrolluar në lidhje me të dhënat e saj.

“Kjo jo vetëm që do të na mundësojë të identifikojmë se kush janë ata, por edhe nëse mes tyre ka kriminelë të njohur. Megjithatë, mund të ketë rrezik në ndarjen e informacionit për azilkërkuesit me qeverinë e vendit nga i cili pretendojnë se i frikësohen persekutimit – të paktën përpara se kërkesa të vlerësohet.”

Kjo vjen pasi zyrtarët e Forcave Kufitare raportuan se shumica e një numri rekord të emigrantëve që mbërritën në Britaninë e Madhe këtë vit ishin nga Shqipëria.

Sindikata ISU, e cila përfaqëson stafin që punon për organin e zbatimit të ligjit të Home Office, tha se anëtarët e saj kishin parë një rritje të njerëzve nga vendi i Evropës Juglindore që kalonin Kanalin në muajt e fundit.

LEXO EDHE:

Back to top button