Është gjetur një antidot i mundshëm ndaj kërpudhave më helmuese në botë

Është gjetur një antidot i mundshëm ndaj kërpudhave më helmuese në botë

Shkencëtarët besojnë se kanë gjetur një antidot të mundshëm ndaj helmit të fuqishëm që gjendet në kërpudha më helmuese në botë, e njohur si kërpudha e butonit jeshil.

Kërpudha e gjelbër, me emrin latin Amanita phalloides, është përgjegjëse për rreth 90% të vdekjeve të lidhura me kërpudhat në mbarë botën. Kjo kërpudha është e përhapur edhe në Maqedoni.

Helmi kryesor i tij është një peptid i quajtur α-Amanitin, një lloj amatoksine që shkakton dështimin e mëlçisë dhe veshkave.

Studiuesit kinezë dhe australianë kanë zbuluar se indocianin jeshile, një ngjyrë e miratuar aktualisht në SHBA për përdorim në imazhet mjekësore, duket se bllokon efektet toksike të α-Amanitin.

Indocyanine green është një përbërës organik që lidhet me proteinat në qelizat e kancerit.

Autori i studimit, Profesor Xiaoping Wan i Universitetit Sun Yat-Sen në Guangzhou, Kinë, tha se më parë nuk kishte pasur një antidot specifik për sythin e gjelbër, sepse ne dimë pak se si toksinat e kërpudhave vrasin qelizat.

Në testet në minj, si dhe në linjat qelizore njerëzore në laborator, shkencëtarët kanë zbuluar se indocianin jeshile mund të parandalojë dëmtimin e mëlçisë dhe veshkave të shkaktuara nga α-Amanitin. Gjithashtu përmirësoi probabilitetin e mbijetesës pas helmimit.

“Megjithëse rezultatet janë premtuese, nevojiten eksperimente të mëtejshme klinike për të përcaktuar nëse jeshilja indociane ka një efekt të ngjashëm te njerëzit”, tha Wan, raporton The Guardian.

LEXO EDHE:

Back to top button