Pse janë video lojërat kaq të shtrenjta?

Pse janë video lojërat kaq të shtrenjta?

Rregullatorët britanikë kanë bllokuar një bashkim midis Microsoft dhe Activision Blizzard për shkak të implikimeve për lojërat cloud.

Krahas faktit se vendimi do të ndikojë ndjeshëm në të ardhmen e të dyja kompanive, dokumentet zbuluan edhe disa detaje në lidhje me rritjen e kostove të titujve të mëdhenj të AAA.

Përkatësisht, disa nga botuesit e mëdhenj në treg pohojnë se kostoja e krijimit të lojërave të tyre ndonjëherë tejkalon një miliard dollarë.

Sipas dokumenteve, titujt e AAA-së, të cilëve u është dhënë drita jeshile për t’u shfaqur gjatë viteve 2024 dhe 2025, përgjithësisht marrin buxhete prej 200 milionë dollarësh e lart. Call of Duty ka tejkaluar tashmë 300 milionë dollarët, dhe këto janë vetëm kostot e zhvillimit. Kësti tjetër në serinë Grand Theft Auto tashmë ka një buxhet fillestar të miratuar prej 250 milionë dollarë e lart. Nëse marrim parasysh kostot e marketingut, ky numër mund të kalojë lehtësisht shifrën 1 miliard dollarë.

Për më tepër, një studio e madhe për një lojë të re në një ekskluzivitet popullor pretendon se titulli i tyre kushtoi 660 milionë dollarë për t’u zhvilluar, me kostot e marketingut që shtojnë 550 milionë dollarë të tjerë në fund. Kostot e marketingut janë shpesh më të larta se kostot e zhvillimit të lojës.

Rritja e presionit

Ky është një kërcim i madh nga situata pesë vjet më parë, kur shumica e titujve AAA kishin buxhete midis 50 dhe 150 milionë dollarë. Përveç kësaj, dokumentet treguan gjithashtu problemet me të cilat përballeshin studiot që zhvillonin tituj për ekskluzivitetin Call of Duty.

“Duhet të krijojmë aq shumë përmbajtje për Call of Duty saqë nuk mund të mbështetemi më vetëm në një studio. Tani na duhen një studio e gjysmë për çdo titull vjetor të CoD. Ky lloj presioni na detyron të punësojmë gjithnjë e më shumë bashkëpunëtorë të jashtëm. Ne nuk mendojmë se kjo do të ndryshojë për mirë së shpejti”, pohon Activision.

Krahas gjithë kësaj u shfaqën edhe disa të dhëna lidhur me deklaratat e Microsoft-it, të cilat, të themi të sinqertë, nuk tingëlluan bindëse që në fillim. Veçanërisht, pretendimi i tyre se lojërat Call of Duty do të publikohen në Nintendo Switch në të ardhmen është vërtetuar i rremë pasi raporti thotë se platforma e Nintendo thjesht nuk është “teknikisht e aftë” të ekzekutojë tituj CoD pavarësisht nga ajo që pretendon Microsoft, dhe të dhënat gjithashtu. kështu që dukej se Game Pass mund të bëhet më e shtrenjtë pas bashkimit të dy kompanive.

LEXO EDHE:

Back to top button