Është krijuar një fashë elektronike për shërimin më të shpejtë të plagëve

Është krijuar një fashë elektronike për shërimin më të shpejtë të plagëve

Shkencëtarët amerikanë kanë zhvilluar një pajisje të re elektronike mjekësore që mund të përshpejtojë shërimin e plagëve. Është një fashë elektroterapie që lejon shërimin më të shpejtë të një dëmtimi dhe më pas shpërbëhet në mënyrë të sigurt kur nuk nevojitet më.

Fasha novatore është testuar në ulcerat diabetike në eksperimente me kafshë dhe është treguar se e përshpejton shërimin me 30 për qind. Ky mund të jetë një zbulim shumë i rëndësishëm për diabetikët, plagët e të cilëve mund të çojnë në pasoja të tilla si amputimi i gjymtyrëve ose vdekja.

Prof. Guillermo A. Amer nga Universiteti Amerikan Northwestern (Universiteti Northwestern), shpjegoi se, te njerëzit me diabet që e kanë më të vështirë të luftojnë infeksionet, fasha elektronike e rregullueshme aplikohet lehtësisht dhe mbyll plagët në mënyrë efektive, duke parandaluar kështu komplikimet e mëtejshme.

Edhe pse është një pajisje elektronike, komponentët që vijnë në kontakt me plagën zhduken pas trajtimit, duke shmangur kështu dëmtimin e padëshiruar të indeve.

Miliona njerëz vuajnë nga diabeti, dhe për shumë, dëmtimi nervor i shkaktuar nga diabeti mund të çojë në probleme të tjera mjekësore si këmba diabetike. Këto plagë janë të vështira për t’u shëruar dhe janë veçanërisht të rrezikshme për shkak të rrjedhjes së zvogëluar të gjakut.

Shkencëtarët kanë eksploruar terapinë e stimulimit elektrik si një zgjidhje të mundshme, pasi rikthimi i sinjaleve origjinale të trupit me energji elektrike ndihmon në tërheqjen e lëndëve ushqyese thelbësore të nevojshme për të mbyllur plagët më të frikshme. Qëllimi i shkencëtarëve ishte të krijonin një produkt elektroterapie më të rehatshëm që mund të përdoret në shtëpi. Në këtë mënyrë, qelizat rigjenerojnë lëkurën më shpejt dhe shtypin inflamacionin.

Pajisja kontrollohet me valë dhe mjekët mund të vendosin se kur të përdorin simulimin elektrik dhe të monitorojnë procesin e shërimit. Pas shërimit të plagës, elektroda shpërbëhet në trup dhe nuk ka nevojë të hiqet. Më pas vjen një test i fashës te kafshët më të mëdha dhe më pas te njerëzit. Kalimi nga testimi në përdorim, sipas ekspertëve, duhet të jetë i shpejtë.

LEXO EDHE:

Back to top button