Është zbuluar arsyeja më e rrezikshme për zhvillimin e Alzheimerit

Gjatë dekadës së fundit, obeziteti i moshës së mesme është bërë faktori më i madh në rritjen e rrezikut të zhvillimit të sëmundjes Alzheimer.

Në vitin 2011, faktori më i spikatur që çoi në një rrezik në rritje të zhvillimit të Alzheimerit ishte pasiviteti fizik, i ndjekur nga depresioni dhe pirja e duhanit.

Por sipas një analize të fundit, obeziteti shquhet si shkaku më i zakonshëm i zhvillimit të kësaj sëmundjeje, raportoi Science Alert.

Sot, sëmundja e Alzheimerit është forma më e zakonshme e demencës. Megjithë hulumtimet e shumta, askush nuk e di se si fillon sëmundja apo si e ndal progresin e saj.

Hulumtimet sugjerojnë se gjenetika ka ndikimin më të madh, por faktorë të shumtë mjedisorë mund të kontribuojnë gjithashtu në sëmundje, duke përfshirë dietën e dobët, presionin e lartë të gjakut, depresionin, pirjen e duhanit dhe infeksionin e mishrave të dhëmbëve.

Lajmi i mirë është se këto fakte mund të menaxhohen nga pacientët dhe mjekët për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes. Lajmi është se ndikimi i këtyre faktorëve po ndryshon dhe ndryshon vazhdimisht.

Në analizën më të fundit të SHBA-së, humbja e dëgjimit u shtua si një faktor rreziku i modifikueshëm për Alzheimerin, megjithëse më parë nuk ishte marrë parasysh në vlerësimet.

Normat e mbipeshes në moshën e mesme janë dyfishuar në Shtetet e Bashkuara që nga viti 2010. Një studim i vitit 2020 gjeti prova se të qenit mbipeshë mund ta bëjë indin nervor të prekshëm ndaj dëmtimit të trurit ose humbjes së qelizave. Këto ndryshime duket se ndodhin edhe në pjesë të trurit që janë të lidhura ngushtë me kujtimet.

Kjo nuk do të thotë se obeziteti në moshën e mesme është një shkak i drejtpërdrejtë i Alzheimerit, por sugjeron që mbajtja e një peshe të shëndetshme trupore mund të zvogëlojë shanset për ta zhvilluar atë, të paktën në një farë mase.

Rastet e Alzheimerit të lidhura me këta faktorë rreziku të modifikueshëm ishin më të zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat.

LEXO EDHE:

Back to top button