Disa orë pasi Rusia pushtoi Ukrainën të enjten, platformat e mediave sociale si Twitter dhe Facebook vendosën mjete për ukrainasit për të mbrojtur veten. Masat theksuan se përdoruesit në Ukrainë po përballeshin me rrezikun e manipulimit të llogarive të tyre, një taktikë që është përdorur nga Rusia në të kaluarën për të përhapur dezinformata. Të mërkurën, dora zyrtare e sigurisë e Twitter-it publikoi udhëzime për përdorimin e aplikacionit në ‘zona konflikti ose zona të tjera me rrezik të lartë’, duke mos përmendur Rusinë ose Ukrainën në mënyrë specifike.
When using Twitter in conflict zones or other high-risk areas, it’s important to be aware of how to control your account and digital information.
Every situation is different, so here are some things to consider:
— Twitter Safety (@TwitterSafety) February 24, 2022
Këshillat përfshinin sigurinë e fjalëkalimit, vërtetimin me dy faktorë, çfarë të bëni nëse llogaria juaj është hakuar, ndarjen e vendndodhjeve etj. Ai inkurajoi përdoruesit që thjesht të çaktivizonin llogaritë e tyre nëse ndiheshin të pasigurt, duke rivendosur një llogari të hakuar dhe shpjegoi se si të çaktivizonin plotësisht gjurmimin e vendndodhjes në një smartphone. Tweet-et u postuan në anglisht, ukraine dhe rusishte.
The situation in Ukraine is devastating. Our teams at Meta have implemented a number of measures to keep our platforms and our users in the region as safe as we can. This is a fast moving situation and our teams remain on high alert. pic.twitter.com/8wFgx7muKG
— Nick Clegg (@nickclegg) February 25, 2022
Më vonë, një drejtues i lartë i sigurisë në Facebook shkroi në Twitter se kompania po krijonte një “Qendër të Operacioneve Speciale” në përgjigje të konfliktit ushtarak të shpalosur në Ukrainë.
“Ai ka staf nga ekspertë (përfshirë folësit vendas) kështu që ne mund të monitorojmë nga afër situatën dhe të veprojmë sa më shpejt që të jetë e mundur,” tha Nathaniel Gleicher, kreu i politikës së sigurisë në Facebook.
Ai gjithashtu njoftoi nisjen e një veçorie të re në Ukrainë që i lejonte njerëzit të mbyllnin profilin e tyre me vetëm një klik. “Kur profili i tyre është i kyçur, njerëzit që nuk janë miqtë e tyre nuk mund të shkarkojnë apo ndajnë foton e tyre të profilit apo të shohin postimet në afatin e tyre kohorë”, shpjegoi ai.








