Fëmijët dhe “sekretet” e tyre: Si të kontrolloni se çfarë kërkoi dhe shikonte fëmija juaj në YouTube dhe Google?

Fëmijët dhe "sekretet" e tyre: Si të kontrolloni se çfarë kërkoi dhe shikonte fëmija juaj në YouTube dhe Google?

Nëse nuk mund të diskutoni hapur përmbajtjen që fëmijët tuaj shikojnë dhe ndjekin në internet, ekziston një mënyrë për ta bërë këtë pa thyer besimin e tyre tek ju. Në vazhdën e ngjarjeve të fundit që tronditën jo vetëm Serbinë, por edhe mbarë Ballkanin, lind pyetja “Sa dhe a monitorojmë ne se çfarë bëjnë fëmijët tanë në internet”?

Kur gjithçka është më se e aksesueshme në rrjetet sociale, siguria në internet bëhet një nga imperativat e çdo familjeje. Edhe pse në atë periudhë rritjeje është shumë e pavolitshme të kontrollosh telefonin e fëmijëve, ndaj edhe pse nuk mund ta dish se çfarë po ndodh në “kokat e tyre të vogla”, as nuk dëshiron të humbasësh besimin që ata kanë tek ty. Megjithatë, nëse nuk mund të diskutoni më hapur përmbajtjen që ata ndjekin dhe shikojnë, ekziston një mënyrë për ta bërë këtë pa “fytur” personalitetin e tyre.

Si të mbani gjurmët e asaj që po ndodh në YouTube?

Ka disa mënyra për të kontrolluar se çfarë po shikon fëmija juaj në YouTube, dhe një nga më të lehtat është të kontrolloni historikun e shikimit.

Hapat janë si më poshtë:

 

– Shkoni te www.youtube.com në pajisjen që po përdor fëmija juaj;
– Shkoni në shiritin e menusë në këndin e sipërm të majtë dhe klikoni në histori;
– Pasi të klikoni, mund të shihni historikun e shikimit të fëmijës suaj;
– Lëvizni poshtë për të parë se çfarë ka parë fëmija juaj;
Shënim: Nëse historiku është bosh, fëmija juaj ndoshta po e fshin atë.

Si të bëni të njëjtën gjë në celularët?

– Hapni aplikacionin YouTube në pajisje;
– Klikoni në butonin “Library” në menynë në fund të aplikacionit;
– Zgjidhni “History” për të parë se çfarë po shikojnë në platformë.

 

 

 

Aplikacionet e monitorimit të përmbajtjes

“Aleati” juaj mund të jenë aplikacione të ndryshme për monitorimin e të vegjëlve tuaj dhe një prej tyre është aplikacioni “FamiSafe” për YouTube, i cili funksionon si në pajisjet Android ashtu edhe në iOS.

Me këtë aplikacion mund të bëni sa më poshtë:

– Bllokimi i aplikacioneve;
– Vendosja e një kufiri kohor për përdorimin e aplikacionit;
– Ndjekja e historisë dhe bllokimi i përmbajtjes së videos.

Kjo ju jep fleksibilitetin për të monitoruar atë që fëmijët tuaj po shikojnë në aplikacion, pa ndërhyrë në privatësinë e tyre. FamiSafe mund t’ju ndihmojë të gjeni historinë tuaj të shikimit, edhe nëse fëmija juaj përpiqet të fshijë aplikacionin.

 

 

Si përdoret aplikacioni?

Që aplikacioni të funksionojë, duhet ta instaloni si në pajisjen tuaj ashtu edhe në pajisjen e fëmijës tuaj dhe më pas lidheni me kodin QR. Përveç kufizimeve që mund të vendosni përmes aplikacionit, mund të kufizoni edhe kërkimet e fëmijës tuaj duke shtuar fjalë kyçe të dëmshme për të gjurmuar videot e padëshiruara në telefonin e fëmijës suaj. Kur bëhet fjalë për kërkimin në Google, sistemi është identik. Domethënë, gjithçka që ju duhet është të shkoni në faqen e parë të shfletuesit që po përdorni, të klikoni në tre pikat në këndin e sipërm djathtas dhe të zgjidhni “Historia” dhe do të shfaqet kërkimi sipas datës dhe orës. Ju gjithashtu mund të gjurmoni “historinë tuaj të shkarkimit” duke klikuar butonin “Shkarkime”.

 

LEXO EDHE:

Back to top button