Fëmijët vuajnë edhe pas divorcit, ja si t’i mbroni

Kini parasysh se fëmijët më të vegjël mund të zhvillojnë frikën se prindërit e tyre nuk do t'i duan më, ashtu siç nuk e duan njëri-tjetrin, thekson psikologia.

Në asnjë rast mos e vendosni mbi kurrizin e fëmijëve ndjenjat e zemërimit, por bëni një përpjekje të sinqertë për të ndërtuar një marrëdhënie miqësore me ish-partnerin për të rritur mirë fëmijët tuaj.

Një nga rregullat më të rëndësishme kur vendosni të divorcoheni nga një bashkëshort me të cilin keni fëmijë është të mos lejoni që divorci të ndikojë në marrëdhënien tuaj me të vegjlit.

Si një person i pjekur dhe i përgjegjshëm, lini mënjanë zemërimin tuaj dhe përpiquni sinqerisht të krijoni një marrëdhënie miqësore dhe aleate me ish-partnerin tuaj, në mënyrë që të vazhdoni të edukoni dhe rritni fëmijët tuaj së bashku. Është e vetëkuptueshme që interesi dhe mirëqenia e fëmijëve tuaj duhet të jetë e para.

SHKURORIZIMI ËSHTË I VËSHTIRË EDHE PËR FËMIJËT

Gjatë divorcit, dihet se ish-bashkëshortët ndjejnë zhgënjim, humbje, lëndim dhe dështim personal. Sikur të mos mjaftonin të gjitha këto, problemet e natyrës praktike apo financiare pothuajse nuk mungojnë. Fëmijët e përjetojnë barrën e divorcit edhe më stresues se të rriturit, edhe pse mund të mos duket kështu në shikim të parë.

Fëmijët janë emocionalisht më të prekshëm dhe të ndjeshëm ndaj ndryshimeve dhe tronditjes së sigurisë dhe stabilitetit. Ata gjithashtu kanë një frikë nga pasiguria se si do të vazhdojë jeta e tyre, e shoqëruar me një ndjenjë pafuqie sepse nuk kanë ndikim në vendimin për divorc.

Në të gjithë situatën, gabimi më i madh që bëjnë prindërit, si qenie të gjalla prej mishi e gjaku me të gjitha të metat dhe virtytet, të pushtuara nga vuajtjet, është se ata shpesh i lënë pas dore fëmijët e tyre dhe u mohojnë mbështetjen që kanë nevojë.

– Gjatë një divorci, prindërit shpesh kalojnë një proces të dhimbshëm dhe përjetojnë ndjenja të ndryshme, nga trishtimi në zemërim dhe është normale që për shkak të këtyre proceseve emocionale të mos arrijnë të kryejnë detyrat prindërore si më parë. Kjo nuk do të thotë se ata janë prindër të këqij. Cilësia e prindërimit është në rrezik gjatë procesit të divorcit, prandaj është mirë që sistemi i kujdesit për fëmijët të shtrihet tek një person që gëzon besim tek fëmija, si tezja apo gjyshja, thotë Mina Sholyaga, doktoreshë e psikologjisë dhe sistematike. terapist familjar.

NDRYSHO SA MË MË PAK TË MUND

Ajo shton se për fëmijët, divorci është burim i vuajtjes emocionale dhe prindërit mund ta lehtësojnë atë duke mos e nënçmuar prindin tjetër apo duke i dërguar mesazhe shqetësuese prindit tjetër nëpërmjet fëmijës.

– Shkurorëzimi i partnerit nuk nënkupton divorcin e prindërve. Është e nevojshme që prindërit të komunikojnë drejtpërdrejt dhe në mënyrë civile dhe t’u shpjegojnë fëmijëve se ata ende i duan dhe do t’i duan gjithmonë, t’i sigurojnë ata se divorci nuk është faji i tyre dhe të sigurohen që të ketë sa më pak ndryshime në jetët e fëmijëve. Kini parasysh se fëmijët më të vegjël mund të zhvillojnë frikën se prindërit e tyre nuk do t’i duan më, ashtu siç nuk e duan njëri-tjetrin, thekson psikologia.

LEXO EDHE:

Back to top button