Fituesit e Oskarit duhet t’i përmbahen këtij rregulli ose Akademia mund t’i padisë ata

Fituesit e Oskarit duhet t'i përmbahen këtij rregulli ose Akademia mund t'i padisë ata

Fitimi i një Oscar është një nga arritjet më të mëdha në industrinë e filmit, por fituesit duhet të nënshkruajnë një kontratë me Akademinë dhe të ndjekin një rregull të rreptë. Këtë vit, Cillian Murphy, Robert Downey Jr. dhe Emma Stone janë vetëm disa nga yjet e aktrimit që fituan çmimet Oscar në ndarjen e fundit të 96-të të Academy Awards.

Ata do të duhet të ndjekin një rregull të veçantë në lidhje me statujën e artë dhe çfarë saktësisht mund të bëjnë me të.

Ndër rregulloret e çmimeve Oscar, shpjegohet se fituesve u ndalohet të përpiqen të shesin çmimin e tyre nëse nuk plotësojnë më parë disa kushte. Pavarësisht nga arsyeja e shitjes së statuetës, Akademia shpjegon: “Fituesit e çmimeve nuk mund ta shesin ose ta disponojnë ndryshe statujën e Oskarit, ose të lejojnë që ajo të shitet ose konfiskohet me ligj, pa e ofruar më parë për shitje në Akademi për 1 dollarë. ”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Edhe pse statuja është e veshur me ar, fituesit duhet t’ia ofrojnë atë Akademisë për vetëm 1 dollarë nëse vendosin ta shesin atë. Faqja e internetit e Akademisë shtoi: “Kjo dispozitë do të zbatohet gjithashtu për trashëgimtarët e fituesve të Oskarit, të cilët mund të marrin statujën me dhuratë ose trashëgimi.”

Rregulli ka qenë në fuqi që nga viti 1951 dhe madje ka ndezur padi kundër atyre që nuk e ndjekin atë. Në vitin 2014, Joseph Tutalo nxori në ankand statujën, e cila iu dha xhaxhait të tij Joseph Wright në 1943.

Ai e shiti me sukses atë për 79,200 dollarë, por Akademia më pas paditi Tutalin dhe shtëpinë e ankandit për shkelje të kontratës. Një gjykatë në Kaliforni vendosi në favor të Akademisë, duke detyruar personin që fitoi ankand të kthejë statujën.

 

LEXO EDHE:

Back to top button