Flokët kaçurrelë mund të kenë evoluar për të mbrojtur njerëzit e hershëm nga dielli

Flokët kaçurrelë mund të kenë evoluar për të mbrojtur njerëzit e hershëm nga dielli

Për primatët e tjerë, njerëzit duhet të duken jashtëzakonisht të çuditshëm. Ne jemi të vetmet specie me mungesë të përgjithshme qimesh, dhe megjithatë, për disa arsye, ne kemi një tufë të tërë flokësh që mbijnë nga pika të rastësishme në trupin tonë, si maja e kokës.

Shkencëtarët ende nuk e kuptojnë vërtet pse është kjo, por provat e reja mbështesin teorinë se flokët e kokës sonë evoluan për të na ndihmuar të qëndrojmë të ftohtë.

Ky mbrojtës i integruar nga dielli, por shkenca ka nevojë për të dhëna të forta. Kur një manikine termike iu dha një parukë me flokë njeriu për ta veshur në një dhomë të kontrolluar nga klima, studiuesit zbuluan se manikina nuk thithte aq nxehtësi sa kur ishte tullac.

Studiuesit testuan disa lloje të ndryshme parukesh në manikinë, duke përfshirë ato me flokë të drejtë, kaçurrela të lirshme dhe kaçurrela të ngushta.

Në fund të fundit, të gjitha paruket funksiononin në mënyra të ngjashme kur ishin nën dritat e nxehta të llambave, por flokët e dredhur fort ishin më të mirët në mbajtjen e manikinës të ftohtë nga rrezatimi ‘diellor’ i mësipërm.

Rezultatet, të cilat ende nuk janë rishikuar nga kolegët, por janë të disponueshme publikisht në serverin e para-publikuar bioarxiv, sugjerojnë se çdo lloj pengese në majë të kokës redukton fitimin e nxehtësisë nga dielli dhe, nga ana tjetër, nevojën për të djersitur. .

Gjetjet sugjerojnë se qimet e kokës evoluan në përgjigje të qëndrimit të drejtë të species sonë dhe trurit tonë gjithnjë e më të madh.

“Dalja (ose mbajtja) e qimeve të kokës mund të ketë arritur një ekuilibër optimal midis maksimizimit të humbjes së nxehtësisë në sipërfaqen e madhe të trupit dhe minimizimit të fitimit të nxehtësisë diellore në sipërfaqen e vogël të kokës, drejtpërdrejt mbi tru. ”, shkruajnë studiuesit.

“Flokët e dredhur fort mund të ofrojnë një reduktim shtesë të fluksit të nxehtësisë përtej kapacitetit të flokëve zakonisht të drejtë .”

Flokët e dredhur fort janë një tipar që nuk shihet në asnjë gjitar tjetër. Është e qartë se ka diçka në përvojën njerëzore që i jep përparësi këtij lloji të mbulimit të kokës.

Për vite me radhë, shkencëtarët kanë hipotezuar se flokët e kokës, veçanërisht flokët kaçurrelë, evoluan si një përgjigje termorregulluese. Por eksperimentet në vitin 1988 zbuluan se meshkujt tullac djersitnin dy deri në tre herë më shumë se meshkujt me flokë të kokës. Në fillim, kjo u përdor për të argumentuar se kokat pa flokë janë më mirë për ta mbajtur kokën të ftohtë.

Një studim më i fundit në vitin 2010, megjithatë, zbuloi se kokat tullac thjesht thithin më shumë nxehtësi, duke kërkuar më shumë djersë nga ana tjetër.

Eksperimentet aktuale janë të parat që eksplorojnë se si flokët e kokës ndikojnë në ngarkesën e përgjithshme termike të një personi, jo vetëm në reagimin e djersitjes së trupit.

“Gjetjet tona konfirmojnë se, pavarësisht nga cilësia, flokët veprojnë si një pengesë që zvogëlon humbjen e nxehtësisë nga trupi (në këtë rast, skalpi) në mjedisin e tij,” shkruajnë studiuesit.

Flokët e dredhur fort, megjithatë, nuk qëndrojnë të sheshtë, që do të thotë se i lejojnë skalpit të ‘marrë frymë’ më mirë, duke e mbrojtur atë nga dielli.

Një manikinë në një dhomë të kontrolluar nga klima, natyrisht, nuk është plotësisht realiste. Hulumtime të mëtejshme duhet të bëhen jashtë me pjesëmarrësit njerëzorë për të parë se si flokët e kokës mund të kenë evoluar për të funksionuar në një mjedis më natyral.

Sidoqoftë, në një kuptim hipotetik, gjetjet e eksperimentit aktual i japin besim idesë se flokët e njeriut evoluan për t’u përshtatur me një stil jetese dykëmbësh, veçanërisht në rajonet e nxehta dhe të thata ku uji i pijshëm ishte i pakët.

Në këtë mjedis, ekspertët mendojnë se flokët kaçurrelë mund t’u kenë lejuar paraardhësve tanë aftësinë për të marrë pjesë në “aktivitet fizik më të gjatë përpara se të kenë nevojë për një pije me ujë të freskët”.

Studimi është publikuar në bioRxiv./sciencealert

LEXO EDHE:

Back to top button