FMN fillon rishikimin e programit me vlerë miliarda paund për Ukrainën

FMN fillon rishikimin e programit me vlerë miliarda paund për Ukrainën

Një mision monitorues i Fondit Monetar Ndërkombëtar filloi sot punën për të rishikuar një program të vazhdueshëm miliarda paundësh për Ukrainën, pasi Kievi kërkon mbi 33 miliardë paund ndihmë ndërkombëtare për të mbuluar boshllëkun buxhetor vitin e ardhshëm.

Misioni i FMN-së filloi bisedimet e politikave me zyrtarët ukrainas për huanë prej 12.6 miliardë paundësh të Fondit të Zgjeruar, tha fondi në një deklaratë. Programi është pjesë e një pakete globale prej 92.6 miliardë funtesh për të mbështetur ekonominë ndërsa Ukraina lufton pushtimin rus.

“Ne jemi të përkushtuar për një analizë konstruktive të punës së përfunduar dhe një diskutim të frytshëm për hapat e ardhshëm,” tha guvernatori i bankës qendrore të Ukrainës, Andriy Pyshnyi.

“Rishikimi nuk do të jetë i lehtë, por ekipi i Ukrainës ka punuar pa probleme dhe në mënyrë efektive për mbi 20 muaj të luftës në shkallë të gjerë.

“Ne e kuptojmë qartë nevojën kritike për të ruajtur mbështetjen e FMN-së jo vetëm për financimin e nevojave të mëtejshme buxhetore, por për zhvillimin e vendit dhe të ardhmen e tij evropiane.”

Ukraina aplikoi për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian disa ditë pasi Rusia pushtoi në shkurt 2022 dhe e sheh anëtarësimin si një përparësi kryesore.

Pyshnyi tha në aplikacionin e mesazheve Telegram se diskutimet do të preknin situatën në sektorin financiar dhe tregun valutor, rezultatet e një vlerësimi të sektorit bankar dhe mënyrën e financimit të deficitit buxhetor.

Ukraina varet shumë nga ndihma ndërkombëtare për të mbuluar boshllëkun e saj buxhetor dhe për të financuar shpenzimet sociale dhe humanitare.

LEXO EDHE:

Back to top button