[FOTO] Aeroporti më i pazakontë në botë me një pistë që zhduket dy herë në ditë

Se sa e suksesshme do të ishte ulja në rërë, kjo nuk varet vetëm nga piloti, ndaj stafi duhet të mbledhë dy herë në ditë mbeturinat e bartura nga batica nga plazhi dhe të kujdeset për pastërtinë e pistave.

Ndoshta aeroporti më i pazakontë në botë ndodhet në ishullin Barra në Skoci dhe është i vetmi vend në botë ku një fluturim komercial është ulur në një plazh. Sigurisht, nuk do të fluturoni me një Airbus, por me një avion të vogël, të projektuar posaçërisht që mund të ulet në rërë. Dhe sigurisht, vetëm nëse është baticë e lartë.

 

Vetë orari i fluturimeve, i cili varet nga batica, e bën këtë aeroport një freskim të pazakontë në trafikun ajror, në kuptimin romantik, dhe përvoja unike e rënies fjalë për fjalë nga qielli në peizazhin spektakolar skocez duhet të jetë e pabesueshme, shkruan “Punkufer”.

Linja e trafikut

Avioni i parë u ul në rërë në gjirin e gjerë e të cekët Traig Mor në majën veriore të ishullit Barra në qershor 1936. Sot është një nga vendet më të ngarkuara të Highlands and Islands Airports Ltd. me numrin e pasagjerëve në vit që i kalon 14 mijë.

Barra ka dy fluturime që vijnë nga Glasgow dhe dy që nisen për në Glasgow çdo ditë. Ka një rëndësi të madhe për banorët e këtij ishulli të largët në Hebridet e Jashtme, por edhe për numrin në rritje të turistëve që vijnë për të admiruar natyrën e tij.

Pista nën det – dy herë në ditë

Aeroporti Bara ndodhet në 1.5 metra mbi nivelin e detit. Ka tre pista të shkurtra të shënuara me shtylla druri dhe të shtrira në një trekëndësh, në mënyrë që të mund të ulet gjithmonë në drejtim të erës. Që ulja me rërë të jetë e suksesshme, nuk i takon vetëm pilotit, por stafi duhet të mbledhë dy herë në ditë plehrat që sjell zbatica nga plazhi dhe të kujdeset për pastërtinë e pistat. Në fund të fundit, ky është i vetmi plazh në botë ku një kështjellë rëre mund të shkaktojë një përplasje avioni. Edhe pse aeroporti nuk është i licencuar për fluturime natën, fluturimet emergjente mund të ngrihen pas errësirës falë automjeteve speciale që ndriçojnë pistën dhe shiritat reflektues në plazh.

Afati kohor është një shenjë

Kur aeroporti është i mbyllur dhe nuk ka fluturime, plazhi është një plazh i rregullt publik dhe një vend për rekreacion, shëtitje qensh, grumbullim predhash dhe surfim, dhe pistat e avionëve bëhen një shëtitore, e njohur si për vendasit ashtu edhe për turistët.

E vetmja gjë që është e rëndësishme dhe që kërkohet zyrtarisht nga të gjithë vizitorët, është të ndjekin pozicionin e gliderit që njofton fluturimin dhe rrezikun në plazh: krahu i poshtëm do të thotë që qielli është i pastër, dhe ai i sipërm do të thotë ik. , aeroporti eshte ne funksion.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button