Në cilat vende të Bashkimit Evropian jetojnë njerëzit më të lumtur? Rezultatet mund t’ju befasojnë!

Kombet më të lumtura në Bashkimin Evropian janë zbuluar dhe rezultatet mund t'ju habisin duke marrë parasysh se Austria, Polonia dhe Rumania kryesojnë listën, ndërsa Gjermania është e para e fundit.

Bullgaria është në vendin e fundit. Është i vetmi vend nga 27 të anketuarit që kishte një rezultat të përgjithshëm më pak se 6 nga 10 për kënaqësinë e përgjithshme të jetës në 2022.

Çdo vit, Eurostat, agjencia zyrtare statistikore e BE-së, mat se sa e kënaqur është popullsia e çdo shteti anëtar me jetën e tyre. Kjo shkallë varion nga 0 – pakënaqësi absolute – në 10 – që do të thotë se gjërat nuk mund të ishin më mirë.

Ai gjithashtu pyet se sa optimistë janë individët e anketuar për të ardhmen ose, sipas rastit, sa pesimistë janë ata.

 

 

 

Edhe pse mund të supozohet se sa më i pasur të jetë vendi, aq më të lumtur janë njerëzit, kjo nuk duket të jetë kështu. Ndërsa Gjermania ka një nga ekonomitë më të forta midis 27 vendeve, numrat për fat të mirë janë të paqëndrueshme. Ata hynë në vitin 2021 me një vlerësim prej 7.1, ndërsa të dhënat e fundit tregojnë një vlerësim prej 6.5.

Ndërsa statistikat e thjeshta nuk mund të shpjegojnë pse njerëzit janë shumë më pak të lumtur se vitin e kaluar, ato tregojnë për një errësim në rritje të humorit kolektiv gjerman.

Instituti Rheingold me bazë në Këln zbuloi në një studim të botuar javën e kaluar se njerëzit “të mbingarkuar nga ankthi” përbëjnë 20 për qind të popullsisë, me 9 për qind të tjera të klasifikuara si “të painteresuar dhe të tërhequr”.

 

 

 

Çfarë i bën të lumtur kombet më të lumtura?

Kjo nuk është hera e parë që Austria është në krye të tabelës. Ata shënuan një mesatare prej 8 me nivelet e tyre të lumturisë, gjë që nuk është befasi. Megjithatë, në Rumani dhe Poloni, dy vende mjaft më të varfra, kënaqësia nga jeta është në një nivel më të lartë – duke sugjeruar se më shumë para nuk do të thotë domosdoshmërisht më shumë lumturi.

Në vend të kësaj, duket se faktorë të tillë si mosha, niveli arsimor, familja dhe statusi financiar mund të jenë më tregues të kënaqësisë së përgjithshme me pasurinë.

 

 

 

Shumica e shteteve anëtare kanë treguar se njerëzit ndërmjet moshës 16 dhe 29 vjeç tregojnë kënaqësi më të lartë nga jeta krahasuar me ata mbi 65 vjeç. Modeli i kundërt u vu re vetëm në Danimarkë, Suedi, Irlandë, Holandë, Luksemburg dhe Finlandë.

Siguria financiare shfaqet në të dhëna në një farë mase dhe kënaqësia nga jeta duket të jetë mjaft e varur nga niveli i arsimimit të një individi – i cili, në një farë mase, pasqyron nivelet e të ardhurave.

Në të gjitha vendet anëtare, kënaqësia nga jeta është rritur paralelisht me nivelin e arsimimit. Vendi ku jetoni gjithashtu bën një ndryshim – megjithëse këto gjetje janë shumë më të përziera.

Kroacia u gjend në fund të renditjes, duke zënë vendin e 23-të.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button