FOTO | Monitorimi revolucionar i pacientit: Një aplikacion telefonik ndihmon në trajtimin e një prej sëmundjeve më të rrezikshme

FOTO | Monitorimi revolucionar i pacientit: Një aplikacion telefonik ndihmon në trajtimin e një prej sëmundjeve më të rrezikshme

Studiuesit nga University College London (UCL) dhe Royal Free Hospital në Londër kanë filluar testimin e një aplikacioni smartphone të zhvilluar për të mundësuar monitorimin e pacientëve me sëmundje të mëlçisë pas daljes nga spitali , raportoi UCL News . Ky sistem, i quajtur CirrhoCare, synon të përmirësojë monitorimin e cirrozës së mëlçisë tek njerëzit që kanë qenë në spital dhe kanë një rrezik prej 37 për qind për të përfunduar përsëri në një shtrat spitalor brenda një muaji.

Një studim pilot i vitit 2020 që përfshinte 20 pacientë dhe 20 kontrolle tregoi se aplikacioni uli ripranimet në spital me 38 për qind pas 10 javësh , por gjithashtu përmirësoi përdorimin e burimeve brenda vetë spitalit.

Testi i ri do të ndjekë më shumë se 200 pacientë.

– Për momentin, ndjekja e pacientëve me cirrozë të mëlçisë që kanë dalë nga spitali është e kufizuar. Bëhet fjalë për takimet e planifikuara çdo disa javë. Rezulton se njerëzit kanë nevojë për pranim vetëm kur është shumë vonë – tha profesori Raj Mukherjee nga Fakulteti i Mjekësisë në UKL.

– Kjo qasje inovative në të cilën ne përdorim CirrhoCare përcakton shenjat e dështimit të hershëm të mëlçisë në mënyrë që pacientët të marrin menjëherë ndihmën e nevojshme. Qëllimi është parandalimi i shtrimeve të shpeshta në spital, por edhe përmirësimi i zbulimit të atyre që kanë nevojë urgjente për ndihmë. Numri i vdekjeve për shkak të sëmundjeve të mëlçisë është katërfishuar që nga viti 1970 dhe vazhdon të rritet, shpjegoi ai.

Pacientët që marrin pjesë në test do të marrin një smartphone me një kartë SIM dhe aplikacionin CirrhoCare, si dhe një orë inteligjente që do të lejojë monitorimin e pulsit, presionit dhe temperaturës dhe një peshore personale që do të masë peshën dhe lëngjet e trupit.

Këto pajisje, në të cilat do të kenë akses mjekët, do të regjistrojnë edhe gjumin e pacientëve , si dhe aktivitetin e tyre fizik dhe herë pas here pacientëve do t’u duhet t’u përgjigjen pyetjeve në aplikacion se si ndihen dhe sa lëngje kanë pirë. Të dhënat analizohen me algoritme që përcaktojnë nëse ka ndonjë ndërlikim.

– Zbulova se kam mëlçi të yndyrshme gjatë një dhurimi rutinë gjaku. U ndjeva mirë, por gjendja ime u përkeqësua shpejt, kështu që u përfshiva në kërkime. Ishte shumë e dobishme për mua, u ndjeva sikur dikush po më ndiqte 24 orë në ditë. Pati disa telefonata sepse presioni im ishte aq i ulët saqë ata ishin të shqetësuar. Aplikacioni më bëri të flija mjaftueshëm, gjë që mendova se nuk po e bëja. Gjithashtu shikoja se çfarë haja më shumë. “Sinqerisht, u ndjeva mirë duke e përdorur dhe më erdhi keq kur m’u desh ta ktheja”, tha Pamela Everett, 71 vjeç, nga Holborn, e cila ka cirrozë të mëlçisë.

Një muaj më parë, ekipi i udhëhequr nga Mukherjee prezantoi gjithashtu idenë që kamerat e smartfonëve mund të përdorin foto të ballit, të bardhëve të syve dhe qepallave të poshtme për të vlerësuar nivelet e bilirubinës në gjak dhe kështu të monitorojnë gjendjen e pacientëve me cirrozë të mëlçisë.

– Një nga arsyet pse sëmundja e mëlçisë është kaq sfiduese është se gjendja e pacientëve mund të përkeqësohet shumë shpejt. Fakti fatkeq është se kur pacientët mbërrijnë në klinikë me një shkallë më të lartë të verdhëzës se sa pritej, ka shumë mundësi që sëmundja të jetë shumë e avancuar. Qasja që vlerësuam në këtë studim na lejoi të ndiqnim pacientët në shtëpitë e tyre shumë më shpesh sesa është e mundur aktualisht. Shpresojmë se do të ndihmojë në zbulimin e përkeqësimit të simptomave klinike përpara se gjendja të bëhet kritike – tha profesori Raj Mukherjee në atë kohë.

Siç ka shkruar eKlinika, cirroza e mëlçisë është një gjendje kronike patologjike në të cilën indi i shëndetshëm i mëlçisë zëvendësohet nga indi mbresë (fibroz). Çdo ind mbresë është jofunksional, duke përfshirë atë që formohet në mëlçi, gjë që shkakton dëmtimin e funksionimit normal të mëlçisë. Sa më shumë plagë të ketë dhe sa më pak inde të shëndetshme mbeten, aq më e rëndë është cirroza e mëlçisë. Ciroza e mëlçisë është një sëmundje e pashërueshme dhe cirroza e avancuar e mëlçisë është kërcënuese për jetën.

LEXO EDHE:

Back to top button