Franca u bë vendi i parë në botë që e shpalli abortin një të drejtë kushtetuese

Sot, Franca u bë vendi i parë në botë që përfshin të drejtën e abortit në Kushtetutën e saj

Ligjvënësit nga të dyja dhomat e parlamentit francez votuan 780 pro dhe 72 pro masës, duke anashkaluar lehtësisht shumicën e tre të pestat që nevojiteshin për të ndryshuar kushtetutën franceze, raporton CNN.

Votimi, i mbajtur gjatë një takimi të posaçëm të ligjvënësve në Pallatin e Versajës, ishte hapi i fundit në procesin legjislativ.

Senati dhe Asambleja Kombëtare Franceze miratuan me shumicë dërrmuese ndryshimin në fillim të këtij viti.

Amendamenti thotë se ka “liri të garantuar” të abortit në Francë.

Ligjvënësit e përshëndetën masën si një mënyrë historike për Francën për të dërguar një sinjal të qartë të mbështetjes për të drejtat riprodhuese, mes kërcënimeve për abortin në Shtetet e Bashkuara dhe në pjesë të Evropës si Hungaria, ku partitë e ekstremit të djathtë kanë ardhur në pushtet.

Kryeministri Gabriel Atal tha para votimit se ligjvënësit kanë një “borxhi moral” ndaj grave që janë detyruar të bëjnë abort të paligjshëm në të kaluarën.

“Mbi të gjitha, ne po dërgojmë një mesazh për të gjitha gratë: trupi juaj ju përket juve”, tha Atal.

Presidenti francez Emmanuel Macron tha se qeveria do të zhvillojë një ceremoni zyrtare për të festuar kalimin e amendamentit në Ditën Ndërkombëtare të Gruas të premten.

Aborti u legalizua në Francë në vitin 1975, katër vjet pas një ankese në të cilën 343 gra, duke përfshirë aktoret e famshme Jeanne Moreau, Catherine Deneuve dhe shkrimtarët Simone de Beauvoir, Marguerite Duras dhe Francois Sagan, pranuan abortin.

LEXO EDHE:

Back to top button