Fraza që dërgojnë një mesazh negativ në vendin e punës

Komunikimi është thelbësor për suksesin në punë dhe këtu shpesh bëjmë gabime të vogla dhe të mëdha. Komunikimi në punë ka rregullat e veta, nga natyra është konservator, por kuptimi i mesazheve tona duhet të jetë gjithmonë i qartë.

Prandaj, duhet të përdorni me kujdes shprehjet që përdorni shpesh. Dhe psikologët besojnë se nëse përdorni një frazë si “Më vjen keq që ndiheni ashtu”, ju po dërgoni mesazhin e gabuar.

Së pari, nuk është aspak një falje. Ju nuk mund të kërkoni falje për atë që ndihet dikush tjetër. Mund të të vjen keq vetëm për shkak të sjelljes dhe gjërave që kontrollon. Ju nuk mund të kontrolloni se si do të ndihet personi tjetër, ndaj mos kërkoni falje për këtë.

Së dyti, shumë më i rëndësishëm është kuptimi i fshehur i mesazheve tuaja, i cili gjithashtu mund të jetë diçka si kjo: “Shiko, nuk e di pse po tregohesh kaq irracional për këtë. Nuk është faji im dhe është e kotë që ju të jeni të zemëruar me mua”. Edhe nëse nuk e keni vërtet qëllimin, shumicën e kohës fjalia juaj do të tingëllojë kështu.

Së treti, duke thënë se “të vjen keq që ndihet kështu”, në fakt po shmang çdo përgjegjësi për situatën e re. Në vend të kësaj, nëse mendoni se keni bërë një gabim, thuajeni. Për shembull: “Më vjen shumë keq që nuk arritëm të bëjmë atë që premtuam”…

Së katërti, kur punoni me njerëz, shpesh do të ndodhë që të mos jeni përgjegjës për një gabim, por zgjidhja e problemit është në kompetencën tuaj. Në atë rast, në vend që të kërkoni falje, ofroni një zgjidhje: “E shoh që jeni shumë i frustruar. “Do të shoh se çfarë mund të bëj për ta zgjidhur atë.”

Në fund, çështja është t’i tregoni tjetrit se e kuptoni dhe se jeni në “anën e tyre”. Do të habiteni se sa një qëndrim i tillë mund t’ju ndihmojë të komunikoni në punë.

LEXO EDHE:

Back to top button