FUQIA E NËNËS: Ajo ndihet vërtet kur fëmija i saj është i sëmurë

FUQIA E NËNËS: Ajo ndihet vërtet kur fëmija i saj është i sëmurë

Kur një nënë dyshon se fëmija i saj është i sëmurë, ajo zakonisht ka të drejtë, tregon një studim i Universitetit të Teksasit – kjo është arsyeja pse mjekët u thonë nënave të besojnë instinktet e tyre.

– Arsyeja për këtë është lidhja e madhe mes prindërve dhe fëmijëve. Prindërit mund të dallojnë lehtësisht një ndryshim në sjelljen e fëmijëve të tyre, shpjegoi Matthew Thompson, kreu i studimit.

Inflamacioni i rrugëve të frymëmarrjes është një nga sëmundjet më të shpeshta për të cilën prindërit kërkojnë ndihmë mjekësore, madje edhe shenjat e para.

Nëse fëmija është i zbehtë ose lëkura ka një ton gri, është mirë të shkoni te mjeku dhe matja e pulsit në kyçin e dorës gjithashtu ndihmon. Numri mesatar i rrahjeve në minutë në moshën parashkollore është 80 deri në 100 rrahje. Përshpejtimi i këtij ritmi mund të tregojë një gjendje të ndryshuar shëndetësore.

Ju nuk duhet të hiqni një temperaturë pak të ngritur, sepse kjo është vetëm një shenjë se trupi po lufton një infeksion. Shkaktarët më të zakonshëm të etheve janë infeksionet virale ose bakteriale dhe dalja e dhëmbëve. Fëmijët e vegjël shpesh vendosin lodra në gojë dhe kështu thithin baktere. Megjithatë, nëse një fëmijë nën tre muaj ka temperaturë mbi 38 gradë, duhet të dërgohet te mjeku. Të qarat e vazhdueshme, zgjimi i fortë, dhimbjet e stomakut janë gjithashtu shenja alarmante.

LEXO EDHE:

Back to top button