Gerapetritis: Marrëveshja e Prespës është e ratifikuar ndërkombëtarisht dhe nuk mund të ndryshohet apo rishikohet në mënyrë të njëanshme

Gerapetritis: Marrëveshja e Prespës është e ratifikuar ndërkombëtarisht dhe nuk mund të ndryshohet apo rishikohet në mënyrë të njëanshme

“Për mua është e rëndësishme që ne duhet të respektojmë gjërat e dakorduara, jo sepse jemi dakord me atë që është rënë dakord, por sepse është një marrëveshje për vazhdimësi dhe stabilitet dhe në çdo rast nuk mund të krijojmë një kornizë të njëanshme mbi të cilën të ndërtojmë. karriera politike”, thotë kreu i diplomacisë greke

Marrëveshja e Prespës është një marrëveshje e ratifikuar ndërkombëtarisht dhe nuk mund të ndryshohet apo rishikohet në mënyrë të njëanshme, thotë ministri i Jashtëm grek, Giorgos Gerapetritis.

Në intervistën e mëngjesit për radion greke “Tok Radio 98.9”, shefi i diplomacisë greke theksoi se në këtë moment ka një problem që ka lindur pas zgjedhjeve në Maqedoninë e Veriut, por shtoi se sigurisht që respektojnë rezultatin zgjedhor.

“Ajo që theksojmë gjithmonë është se pavarësisht dallimeve, dallimeve ideologjike dhe politike që mund të ketë lidershipi i ri politik ndaj Marrëveshjes së Prespës, është një marrëveshje ndërkombëtare që është ratifikuar. Nuk ndryshohet apo rishikohet në mënyrë të njëanshme nga palët. Ai përfaqëson një pikë shumë themelore mbi të cilën u ndërtuan marrëdhëniet ndërkombëtare të Maqedonisë së Veriut. Kuptohet që Bashkimi Evropian vlerëson çështjet e Marrëveshjes së Prespës dhe zbatimin e plotë dhe konsistent, prandaj mendoj se lidershipi politik i Maqedonisë së Veriut do t’i vlerësojë këto çështje dhe do të jetë në përputhje me kërkesat e Marrëveshjes së Prespës”. theksoi Gerapetritis, njoftoi korrespondenti i MIA-s nga Athina.

Ai shton se Greqia nga ana e saj ndjek zbatimin konsekuent të Marrëveshjes dhe kujtoi se mazhoranca e sotme, në opozitë, vuri në dukje menjëherë pikat gri të Marrëveshjes.

“Për mua është e rëndësishme që ne duhet të respektojmë gjërat e dakorduara, jo sepse jemi dakord me atë që është rënë dakord, por sepse është një marrëveshje për vazhdimësi dhe stabilitet dhe në çdo rast nuk mund të krijojmë një kornizë të njëanshme mbi të cilën të ndërtojmë. karriera politike”, shton shefi i diplomacisë greke.

Gerapetritis ka mohuar edhe një herë kategorik shkrimet në mediat greke se ka marrë pjesë në hartimin e Marrëveshjes së Prespës, duke theksuar se nuk ka ditur asnjë rresht të tekstit para se të shpallej publikisht.

Kreu i diplomacisë greke tha dje në një intervistë për gazetën greke “Real News” se është e nevojshme respektimi konsistent dhe i plotë i Marrëveshjes së Prespës.

Ai shprehu besimin se qytetarët e Maqedonisë së Veriut nuk do të duan të rrezikojnë marrëdhëniet me Greqinë dhe perspektivën evropiane të vendit.

Lidhur me reagimin e Athinës zyrtare për inaugurimin e presidentes së re Siljanovska-Davkova, Gerapetritis theksoi se ajo ishte e shpejtë, por sipas tij shumëdimensionale dhe efikase.

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis ka deklaruar tre ditë më parë se nëse nuk respekton plotësisht Marrëveshjen e Prespës, rruga e Maqedonisë së Veriut drejt Bashkimit Evropian do të mbetet e mbyllur.

LEXO EDHE:

Back to top button