Gjalpë kikiriku apo gjalpë bajame – cili është më i shëndetshëm?
Gjalpë kikiriku apo gjalpë bajame - cili është më i shëndetshëm?

Gjalpi i kikirikut dhe gjalpi i bajameve kanë ngjashmëri – ato mund të konsumohen në të njëjtën mënyrë, përbërësi kryesor janë arrat dhe janë një burim i mirë i proteinave dhe yndyrave të shëndetshme për zemrën. Njerëzit që përfshijnë arrat ose gjalpin e arrave në dietën e tyre është treguar se reduktojnë rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës.
Çfarë përmban gjalpi i bajames?
– Gjalpi i bajames është bërë nga bajamet e bluara dhe përmban yndyrna të pangopura të shëndetshme për zemrën. Kjo do të thotë se mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit “të keq” LDL dhe parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare – thotë Lena Baković, dietologe dhe dietologe.
“Yndyrnat e shëndetshme gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të ndiheni të ngopur pa rritjen e sheqerit në gjak që vjen nga ngrënia e karbohidrateve, gjë që mund të çojë në më pak dëshira për ushqim më vonë,” thotë Steven Vogel, MD, një mjek i mjekësisë familjare.
Përfitime të tjera të gjalpit të bajames: Është një burim i mirë proteinash, nxit rritjen dhe zhvillimin dhe përmban fibra që nxit ngopjen. Mund të jetë gjithashtu një alternativë e mirë për ata që kanë alergji ndaj kikirikut. Një nga dobësitë e gjalpit të bajameve është se në përgjithësi është shumë më i shtrenjtë se gjalpi i kikirikut.
Gjalpë kikiriku
Gjalpi i kikirikut është një përbërës i zakonshëm në ushqime dhe sanduiçe. Shumica e lëndëve ushqyese kryesore janë pothuajse identike në të dy gjalpat. Edhe përmbajtja e yndyrës është e ngjashme, por llojet e yndyrës janë të ndryshme dhe ky është një ndryshim i rëndësishëm midis gjalpit të bajameve dhe kikirikut.
“Një përqindje më e lartë e yndyrave të shëndetshme (të pangopura) dhe jo të atyre të pashëndetshme gjendet në gjalpin e arrave, si gjalpi i bajameve, në krahasim me gjalpin e kikirikut”, thotë Dr. Vogel.
Dallimi në yndyrat e ngopura është i vogël, thotë Dr. Vogel, por duhet trajtuar sepse “konsumimi i shumë yndyrave të ngopura është treguar se rrit pak rrezikun e sëmundjeve të arterieve koronare, sulmit në zemër dhe goditjes në tru”.
Megjithatë, edhe pse gjalpi i bajameve ka një profil ushqimor pak më të fortë se gjalpi i kikirikut, për ata që preferojnë shijen e kikirikut ose e shohin të shtrenjtë gjalpin e bajameve, gjalpi i bajameve është ende një opsion i mirë, thotë Jesse Anderson, një dietologe dhe dietologe.
Fakte ushqyese: Gjalpë bajamesh kundër gjalpë kikiriku
Gjalpë bajame (2 lugë gjelle)
Kalori 196,4 kcal
Yndyrë 17,8 g
Proteina 6,7 g
karbohidrate 6 g
fibra 3,3 g.
Gjalpë kikiriku (2 lugë gjelle)
Kalori 191 kcal
Yndyrë 16,4 g
Proteina 7,1 g
Karbohidrate 7,1 g
Fibra 1,6 g.
Është interesante se pavarësisht nga dendësia kalorike e arrave (dhe kështu gjalpi i arrave), nuk ka asnjë provë që lidh konsumin e arrave me shtimin në peshë. Në fakt, një rishikim zbuloi se arrat mund të jenë të dobishme për kontrollin e peshës dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e shtimit afatgjatë të peshës.
Si të përfshini gjalpin e bajames në dietën tuaj
Bakovic thotë se gjalpi i bajames është më ushqyes se gjalpi i kikirikut. Përveç ideve se si ta përfshijmë atë në dietën tonë, ajo ofron disa këshilla profesionale:
– Shtojini në smoothie-t, tërshërën ose pudingun me fara chia. Në këtë mënyrë do të rrisni dozën e proteinave dhe fibrave.
– Mundohuni ta bëni vetë. “E vetmja pajisje që nevojitet për të bërë gjalpin e arrave është një blender. Nëse e bëni vetë gjalpin tuaj, mund ta rregulloni me kanellë dhe sasi të moderuara kripe dhe sheqeri.
-Përhapeni atë në fruta. Çdo gjalpë arra mbi një mollë, banane ose fruta të tjera përbën një rostiçeri ushqyese.
– Kur blini, kushtojini vëmendje deklaratës. Zgjidhni gjalpë arra që nuk kanë kripë të shtuar, sheqer (përfshirë shurupin e misrit me fruktozë të lartë, mjaltë, agave ose melasa), ose vaj palme ose të hidrogjenizuar sepse këto rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe kontribuojnë në shtimin e peshës. Nëse lista e përbërësve thotë 100 për qind arra pa asgjë tjetër të shtuar, kjo është një shenjë që keni zgjedhur një gjalpë arrash të dendur me lëndë ushqyese.