Gjashtë ndryshime që do t’ju ndodhin nëse nuk hani sheqer për 30 ditë

Shumë studime kanë treguar se duke eliminuar sheqerin nga dieta jonë e përditshme, ne mund të përmirësojmë në mënyrë dramatike shëndetin tonë, raporton Eat This.
Gjithashtu, nutricionistët theksojnë se në trupin tonë do të ndodhin shumë ndryshime nëse heqim dorë plotësisht nga ushqimi i ëmbël për 30 ditë. Këtu janë të gjitha ndryshimet.
Rrezik i reduktuar për kancer
Një raport i vitit 2020 i botuar në American Journal of Clinical Nutrition zbuloi se marrja e sheqerit mund të jetë një faktor rreziku në zhvillimin e disa llojeve të kancerit, me theks në kancerin e gjirit. Alison Tallman, një dietologe e regjistruar, është dakord, duke shpjeguar se heqja dorë nga sheqeri mund të zvogëlojë rrezikun e disa llojeve të kancerit.
Më shumë energji
“Megjithëse sheqeri është një burim energjie, është lloji i burimit që është më i rëndësishmi, cilësia e burimit,” thotë Thalman, i cili thekson se sheqernat e rafinuar, si ato që gjenden në ushqimet e përpunuara, biskotat, patatinat dhe ëmbëlsirat, mund të ju bëjnë të ndiheni të plogësht dhe letargjik.
“Duke hequr dorë nga këto ushqime, dhe kështu sheqeri, ne kemi të ngjarë të rrisim nivelet tona të energjisë dhe të ndihemi më mirë se kurrë”, shton ajo. Pra, nëse do të provojmë një dietë pa sheqer për një muaj të tërë, shanset janë që do të përjetojmë një rritje natyrale të niveleve të energjisë.
Më pak probleme me tretjen dhe zorrë më të shëndetshme
Nëse keni qenë duke luftuar me fryrjen dhe një sistem të çrregullt të tretjes, mund të dëshironi të bëni një pushim nga sheqeri, raporton Eat This. Siç rezulton, eliminimi i sheqerit nga dieta jonë për 30 ditë mund të jetë i dobishëm për shëndetin tonë të tretjes.
Sheqeri dhe karbohidratet e rafinuara ushqejnë bakteret e këqija në zorrë, të cilat mund të çojnë në probleme me tretjen. Në këtë rast ka shumë baktere të këqija dhe shumë pak të mira dhe potencialisht mund të shkaktojnë probleme gastrointestinale si gazra, fryrje, diarre apo edhe kapsllëk.
Shëndeti më i mirë i dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve
Që nga fëmijëria jonë e hershme, prindërit tanë na mësuan se sheqeri është sinonim i prishjes së dhëmbëve – dhe për arsye të mirë. Sipas Healthy Food America, të rriturit që konsumojnë rregullisht një deri në dy pije me sheqer në ditë kanë 30 për qind më shumë sëmundje dentare sesa të rriturit që nuk konsumojnë asnjë. Përveç kësaj, hulumtimi zbuloi gjithashtu se fëmijët që pinin rregullisht pije të gazuara të pasura me sheqer ishin pothuajse dy herë më të rrezikuar nga prishja e dhëmbëve në krahasim me fëmijët që nuk pinin pije të gazuara.
Rrezik më të ulët të depresionit dhe ankthit
Heqja dorë nga sheqeri për një muaj jo vetëm që ka efekte pozitive në trupin tonë, por edhe në të menduarit tonë. Sipas hulumtimeve të fundit, një konsum më i lartë i sheqerit në dietë lidhet me një rrezik më të lartë të depresionit. Një studim i veçantë i vitit 2019 zbuloi gjithashtu se një dietë e lartë në sheqer mund të shkaktojë ndryshime neurobiologjike në funksionin e trurit, gjendje të ndryshuara emocionale dhe rritje të ankthit.
Rrezik më të ulët të diabetit
Sipas një studimi të fundit, studiuesit zbuluan se marrja e sheqerit lidhej me shkallë më të lartë të diabetit të tipit 2, pavarësisht nga normat e mbipeshes. Një studim tjetër, i cili u botua në British Medical Journal, zbuloi se pavarësisht nga pesha ose nivelet e yndyrës së brendshme, pirja e vetëm një pije të ëmbëlsuar me sheqer në ditë shoqërohej me një rrezik në rritje të diabetit. Pra, ky rrezik i zhvillimit të diabetit të tipit 2, i cili është forma më e zakonshme e diabetit, mund të reduktohet nëse mund të eliminojmë ose të paktën të kufizojmë marrjen e sheqerit të shtuar.