Shkencëtarët janë të hutuar: A ka filluar të rrotullohet bërthama e Tokës në drejtim të kundërt?

Një ekip shkencëtarësh ka paraqitur gjetje që sugjerojnë se bërthama e brendshme e planetit tonë mund të ketë filluar të rrotullohet në drejtim të kundërt.

Rrotullimi
i bërthamës Bërthama e brendshme e Tokës – një top i nxehtë hekuri me madhësinë e Plutonit – ka ndaluar së rrotulluari në të njëjtin drejtim si pjesa tjetër e planetit dhe madje mund të rrotullohet në drejtim të kundërt, tregoi një studim të hënën.

Rreth 5000 kilometra nën sipërfaqen ku jetojmë, ky “planet brenda një planeti” mund të rrotullohet në mënyrë të pavarur ndërsa noton në një bërthamë të jashtme prej metali të lëngshëm. Se si rrotullohet saktësisht bërthama e brendshme është një çështje debati midis shkencëtarëve dhe kërkimi i ri me siguri do të ngjall shumë diskutime dhe polemika – të cilat vetë shkencëtarët e kanë parashikuar tashmë, të vetëdijshëm se sa pak kuptojmë në të vërtetë për “zemrën” e planetit tonë.

“Zemra” e panjohur e planetit
Ajo që dihet pak për bërthamën e brendshme vjen nga matja e diferencave të vogla në valët sizmike – të krijuara nga tërmetet ose ndonjëherë nga shpërthimet bërthamore – teksa ato kalojnë nëpër qendrën e Tokës. Në një kërkim për të gjurmuar lëvizjen e bërthamës së brendshme, hulumtimi i ri i botuar në revistën Nature analizoi valët sizmike nga tërmetet e përsëritura gjatë gjashtë dekadave të fundit.

Autorët e studimit, Xiaodong Song dhe Yi Yang, thanë se zbuluan se rrotullimi i bërthamës së brendshme “pothuajse u ndal rreth vitit 2009 dhe më pas u kthye në drejtim të kundërt” dhe shtuan se ata besojnë se “bërthama e brendshme po rrotullohet, në lidhje me Tokën. . sipërfaqe, mbrapa dhe mbrapa, si një lëkundje. “Një cikël i lavjerrësit zgjat rreth shtatë dekada, që do të thotë se ai ndryshon drejtimin çdo 35 vjet.”

Ata thanë se më parë kishte ndryshuar kursin në fillim të viteve 1970, por parashikuan se ndryshimi i ardhshëm do të ishte në mesin e viteve 2040. Studiuesit thanë se ky rrotullim përafërsisht përkon me ndryshimet në atë që quhet “gjatësia e ditës” – variacione të vogla në kohën e saktë që i duhet Tokës për t’u rrotulluar rreth boshtit të saj.

Zonë e diskutueshme
Hulumtimi i ri është vetëm një nga një sërë teorish që kanë të bëjnë me rrotullimin e “zemrës” së planetit. Domethënë, ne mund t’i krahasojmë sizmologët me mjekët që studiojnë organet e brendshme të trupit të pacientëve duke përdorur pajisje të papërsosura ose të kufizuara. Fatkeqësisht, “mjekëve tanë të brendësisë së planetit” aktualisht u mungojnë mjetet për të ofruar njohuri si ato të ofruara nga skanimet CT dhe skanimet me rreze X të trupit të njeriut.

Për shkak të kësaj, fotografia jonë e brendësisë së Tokës është ende e paqartë dhe shumë teori po shfaqen. Disa prej tyre, për shembull, sugjerojnë që bërthama e brendshme mund të ketë një tjetër top hekuri brenda. Mund të shpresojmë vetëm se në të ardhmen do të marrim njohuri dhe mjete të reja që do të na ndihmojnë të kuptojmë më mirë planetin tonë – deri atëherë duhet të mbështetemi në teori si ajo e paraqitur në një studim të fundit.

LEXO EDHE:

Back to top button