Gjeologët paralajmërojnë: Nju Jorku po fundoset për shkak të rrokaqiejve

Gjeologët paralajmërojnë: Nju Jorku po fundoset për shkak të rrokaqiejve

Një studim i ri nga Shërbimi Gjeologjik i SHBA zbuloi se për shkak të peshës së rrokaqiejve dhe ndërtesave të tjera, Nju Jorku po fundoset mesatarisht një deri në dy milimetra në vit, me disa pjesë që fundosen shumë më shpejt.

Në pamje të parë, kjo nuk është shqetësuese, por ekspertët janë të shqetësuar nga fakti se ky proces e bën Big Apple një qytet jashtëzakonisht të cenueshëm ndaj fatkeqësive natyrore, shkruan New York Post.

Një prej tyre është drejtuesi i kërkimit dhe gjeologu Tom Parsons i Shërbimit Gjeologjik të Shteteve të Bashkuara, i cili thotë se studimi ka treguar se zona e Lower Manhattan, si dhe lagjet Brooklyn dhe Queens janë veçanërisht të kërcënuara.

Ai dhe kolegët e tij llogaritën masën kumulative të më shumë se një milion ndërtesave dhe e vlerësuan atë në rreth 764,000,000 tonë, më pas e ndanë të gjithë zonën në zona 100 metra katrorë për të llogaritur presionin në themelet e secilës zonë.

Ata më pas krahasuan llogaritjet e tyre me imazhet satelitore që mund të matin ndryshimet në lartësinë e sipërfaqes së tokës dhe hartuan leximet mbi vlerësimet e tyre në mbarë qytetin për të krahasuar modelin e tyre me të dhënat e botës reale.

Qyteti me rreth 8.4 milionë banorë përballet me rrezikun e përmbytjeve sepse rreziku i rritjes së nivelit të detit në zonë është tre deri në katër herë më i lartë se mesatarja globale përgjatë bregut të Atlantikut të Amerikës së Veriut, thanë ekspertët në një raport.

Situata mund të përkeqësohet me uraganet dhe stuhitë që bëhen më të shpeshta dhe më intensive, vuri në dukje Parsons, duke kujtuar viktimat dhe dëmet e shumta të shkaktuara nga dy uraganet e fundit, Sandy (2012) dhe Ida (2021).

Emetimet e gazeve serrë kanë efektin e “zvogëlimit të pengesës natyrore të prerjes së erës përgjatë Bregut Lindor të SHBA-së, që do të thotë uragane më të shpeshta me intensitet të lartë në dekadat e ardhshme”.

“Kombinimi i uljes tektonike dhe antropogjene, rritja e nivelit të detit dhe rritja e intensitetit të uraganit tregojnë një problem në rritje përgjatë zonave bregdetare dhe lumore,” thotë Parsons, duke treguar “ekspozimin e përsëritur të themeleve të ndërtesave ndaj ujit të kripur, gjë që mund të gërryejë çelikun përforcues. dhe kimikisht e dobëson betonin, duke bërë që ai të dobësohet strukturisht.”

LEXO EDHE:

Back to top button