Gjermanët matën: Ja sa karburant harxhohet kur vozitni me kondicioner ndezur

Klubi gjerman i automobilave (ADAC) kreu matje se sa ndikon përdorimi i ajrit të kondicionuar në një makinë në konsumin e karburantit.

Falë kompresorëve modernë të ajrit të kondicionuar, ndikimi në konsumin e karburantit dhe kostot shtesë po zvogëlohet ngadalë. Testi ka treguar një konsum mesatar shtesë prej 10 deri në 15 për qind, raporton HAK Revija.

 

Zona ku drejtoni makinën tuaj gjithashtu ka një ndikim të madh në konsumin e karburantit. Në qytet konsumi është rritur me rreth 20 për qind, në rrugë të hapura (shpejtësia mesatare rreth 100 km/h) konsumi rritet me rreth 6 për qind, dhe kur makina është në lëvizje por në boshe, konsumi rritet deri në 70. për qind.

 

Për konsum më të ulët të karburantit, sistemi duhet të rregullojë temperaturën e brendshme në mënyrë sa më të pavarur, dmth. në modalitetin automatik (nëse keni ajër të kondicionuar automatik). Kjo mënyrë pune është shumë më e mirë, zbuloi ADAC, sesa të vendosni vetë fuqinë e fryrjes së kondicionerit.

 

LEXO EDHE:

Back to top button