Gjithnjë e më shumë specie shtazore po zhduken, fajtori kryesor – njeriu

Gjithnjë e më shumë specie shtazore po zhduken, fajtori kryesor - njeriu

Fondi Botëror i Kafshëve të Egra (WWF), organizata botërore e ruajtjes, po përdor këtë vit Ditën Botërore të Kafshëve të Egra për të theksuar rëndësinë e të gjitha specieve të egra në planet – nga bimët, te kërpudhat, peshqit, amfibët, zvarranikët dhe madje edhe gjitarët.

Të gjithë përfaqësojnë një hallkë në zinxhirin e ekuilibrit natyror dhe me zhdukjen e vetëm një lidhjeje ne prishim të gjithë ekosistemin e planetit.

Kjo është arsyeja pse raporti i fundit i WWF për gjendjen e planetit është shqetësues, i cili tregon se popullsia e specieve të egra është ulur me 69% në 50 vitet e fundit. Kjo periudhë është më e shkurtër se jetëgjatësia e një personi mesatar.

“Të dhënat janë të qarta – bota aktualisht është në një krizë të dyfishtë – një krizë e humbjes së biodiversitetit dhe një krizë klimatike e nxitur nga përdorimi i paqëndrueshëm i burimeve të planetit tonë. Nëse nuk ndalojmë së trajtuari këto kriza si dy probleme të ndara, nuk do ta zgjidhni në mënyrë efektive asnjërin prej tyre”, thotë Ivona Stanić nga WWF Adria.

Arsyet e zhdukjes

“Shkaktarët më të rëndësishëm të zhdukjes së specieve të egra janë zgjerimi i bujqësisë dhe zhvillimit urban, shpyllëzimi, mbipeshkimi, përdorimi i burimeve të paqëndrueshme të energjisë dhe ndotja e detit, ujit dhe tokës, e cila më pas çon në zhdukjen e habitateve të speciet e egra, zhdukja e ujit dhe kriza klimatike.

Raporti mbi rreziqet globale i publikuar nga Forumi Ekonomik Botëror tregon një rritje të urgjencës dhe gjerësisë së rreziqeve mjedisore për ekonominë botërore, por edhe thellësinë e ndërlidhjes midis rreziqeve mjedisore, tensioneve ekonomike dhe gjeopolitike.

Ekosistemet natyrore janë përgjegjëse për thithjen e mbi 50% të emetimeve të karbonit në dhjetë vitet e fundit. Zhdukja e përshpejtuar e natyrës është një kërcënim i rëndësishëm për ne, njerëzit. Kjo është arsyeja pse ne mirëpresim miratimin e Rregullores për Restaurimin e Natyrës, e cila detyron Shtetet Anëtare të rivendosin ekosistemet e dëmtuara dhe të kontribuojnë në arritjen e objektivave të klimës dhe biodiversitetit të BE-së. Rregullorja përfaqëson një mundësi historike për të rikthyer natyrën në Evropë dhe për të mundësuar një të ardhme më të sigurt dhe më të shëndetshme për qytetarët, prandaj shpresojmë që shtetet anëtare ta miratojnë zyrtarisht atë”, tha WWF Adria.

 

LEXO EDHE:

Back to top button