Google do të investojë një miliard euro në Qendrën Finlandeze të të Dhënave për të nxitur rritjen e Al

Google do të investojë një miliard euro në Qendrën Finlandeze të të Dhënave për të nxitur rritjen e Al

Google në pronësi të Alphabet do të investojë 1.1 miliardë euro të tjera në një zgjerim të kampusit të qendrës së të dhënave në Finlandë për të nxitur rritjen e biznesit të Al në Evropë.

Vitet e fundit, shumë qendra të të dhënave janë vendosur në vendet nordike për shkak të klimës më të ftohtë, taksave më të ulëta dhe disponueshmërisë së bollshme të energjisë së rinovueshme.

Edhe kapaciteti i energjisë së erës në Finlandë është rritur me shpejtësi në vitet e fundit, me 75 për qind vetëm në vitin 2022, transmeton  Reuters  , transmeton Telegrafi.

Prandaj, ka kapacitet të rinovueshëm në dispozicion për qendrat e të dhënave si Google.

Analistët besojnë se konsumi i energjisë së qendrës së të dhënave do të rritet masivisht për shkak të rritjes së shpejtë të përdorimit të Al.

“Nxehtësia që del nga qendra jonë finlandeze e të dhënave do të drejtohet në rrjetin e ngrohjes qendrore në Hamina aty pranë, duke mbuluar familjet lokale, shkollat ​​dhe ndërtesat e shërbimeve publike,” tha Google në një deklaratë.

Ndryshe, përveç investimit finlandez, gjiganti i teknologjisë njoftoi se do të ndërtojë edhe qendra të tjera të të dhënave në Holandë dhe Belgjikë. 

LEXO EDHE:

Back to top button