Gratë që flenë më pak se shtatë orë në ditë janë më të rrezikuara nga diabeti i tipit 2

Gratë që flenë më pak se shtatë orë në ditë janë më të rrezikuara nga diabeti i tipit 2

Gratë që flenë më pak se shtatë orë në ditë janë më të rrezikuara nga diabeti i tipit 2. Gjegjësisht, humbja e vetëm 90 minutave gjumë çdo natë rrit rezistencën ndaj insulinës tek gratë, pohojnë shkencëtarët nga Universiteti Columbia në Nju Jork, SHBA.

Kjo ndodh sepse qelizat në trup reagojnë gabimisht ndaj insulinës që trupi prodhon vetë. Është një hormon që rregullon sheqerin në gjak dhe nëse nuk funksionon siç duhet, lejon që glukoza të grumbullohet në gjak në nivele të rrezikshme. Sipas studimeve, efektet janë më të forta tek ato gra që kanë kaluar menopauzë. të udhëhequr nga prof. Marie-Pierre Saint-Ong e Universitetit.

– Gjatë gjithë jetës së tyre, gratë përballen me shumë ndryshime në zakonet e tyre të gjumit, për shkak të p.sh. lindja, rritja e fëmijëve dhe menopauza. Më shpesh femrat se meshkujt e përjetojnë atë, dmth. ata nuk flenë mjaftueshëm. Me kalimin e kohës, stresi i vazhdueshëm mund të shkaktojë që qelizat që prodhojnë insulinë të dështojnë, duke çuar përfundimisht në diabetin e tipit 2, tha Dr. Sun-Ong.

Ajo thotë se mungesa e lehtë e gjumit në vetëm gjashtë javë shkakton ndryshime në trup që rrisin rrezikun e zhvillimit të kësaj gjendje.

LEXO EDHE:

Back to top button