Hëngri ushqim të skaduar për një vit dhe arriti në një përfundim të pazakontë

Scott Nash është themeluesi dhe pronari i tregjeve amerikane “Mums Organic” dhe vendosi të hajë ushqim “të kalbur” për një vit për të vërtetuar se datat e skadencës nuk do të thonë asgjë.

– Kam pirë kos që kishte skaduar. Dukej dhe mbante erë të mirë. Mandati i tij kishte kaluar 6 muaj më parë, ndaj mendova se diçka nuk shkonte këtu. Më pas fillova ta bëj me mish, vezë, qumësht – tregon Nash.

Ai vendosi për eksperimentin njëvjeçar, sepse besonte se shumë ushqime zhduken pikërisht për shkak të datave të skadencës. Një studim i vitit 2016 zbuloi se 84 për qind e konsumatorëve hedhin ushqime për shkak të afateve.

– Nëse dëshironi të zvogëloni problemin e mbetjeve ushqimore, mënyra më e lehtë është të blini ushqime me mençuri. Datat e skadencës nuk garantojnë sigurinë ushqimore dhe janë konfuze. Ka aq shumë sa mendoj se janë kaotike, për të mos thënë më pak, thotë Nash.

Ai beson se sistemi i datave të skadencës është i vjetëruar.

– Unë mendoj se prodhuesit thjesht vendosin datat dhe zakonisht nuk kanë të bëjnë fare me realitetin, cilësinë dhe sigurinë. Pasi ta hedhim produktin, do të blejmë një të ri, i cili kontribuon në fitimet e korporatave të tyre. Unë mendoj se problemi i mbeturinave ushqimore thjesht mund të zgjidhet me një sistem të ri të rrjedhjes së ushqimit.

LEXO EDHE:

Back to top button